mandag den 4. januar 2016

Pommes Anna

Verdens bedste kartofler

Selv om finishen ikke er perfekt, ser et pommes Anna-tårn
 alligevel flot ud, når retten serveres.
Kartoffelskiverne lægges tæt i lag akkurat som tagsten.
 Der krydres og pensles med smør mellem hvert lag.
Nytårsaften fik vi pommes Anna som tilbehør til krondyrs-mørbraden.

Pommes Anna er helt bestemt min favorit, når der skal laves kartofler - og jeg vil lige dele opskriften, for det er ikke så svært, men det kræver tid og i bogstaveligste forstand måske også lidt knofedt.

Læg lagene skiftevis den ene vej
og den anden vej, så de ligger helt tæt.
Pommes Anna er kartoffelskiver, der er gratineret i smør under pres, så de efter afkøling er en forholdsvis kompakt masse, som man kan skære.

Det laver man ved at beregne rigeligt med kartofler og endnu mere rigeligt med smeltet smør. Kartoflerne skrælles og skives på et mandolinjern. Pas på fingrene. Der smutter nemt en negl eller to - det er det, jeg ovenfor kalder knofedt.

Kartoffelskiverne lægges omhyggeligt i et fad i tagmønster. Først den ene led, pensles så med smør, så den anden led og påny pensling samt lidt salt, peber og hvidløg og så videre.

Når alle kartoflerne er lagt i fadet, lægger
man et stykke bagepapir over.
Når man er færdig med kartoflerne, lægges et stykke bagepapir oven på og det hele trykkes godt sammen med et andet fad. Så skal kartoflerne i ovnen ved 200 grader i 45 minutter. Kartoflerne tages ud, køles af og sættes i køleskab til dagen efter.

Oven på papiret stiller man en skål
 til at presse kartoflerne sammen.
Inden serveringen skærer man kartoffelmassen i passende stykker - eller stikker dem eventuelt ud med en udstikker, så man får en søjle af kartoffelskiver. Jeg valgte nytårsaften sidstnævnte løsning, der i øvrigt giver en del overskudsmateriale, der så kan bruges som nem mad dagen derpå.

Kartoffelsøjlerne eller blokkene anbringes på et stykke bagepapir i en bradepande og bages i cirka en halv time ved 200 grader, til de er gyldne på overfladen. Søjlerne løftes over på tallerkenen med en paletkniv - og er klar til anretning.

Når kartoffelmassen er kølet af og stivnet, kan man
 skære eller stikke portionsanretninger ud, som bages yderligere en halv
 time i ovnen umiddelbart inden servering.

Ingen kommentarer: