lørdag den 30. januar 2016

Klar, parat, bag

Den store bagedyst på sildelaugsk...

Aftenens åbningsret var grønlandske rejer i pikant ost og fladbakkelser.
Så er julens og nytårets kulinariske udskejelser forbi - og vi må finde på andre gode grunde til at bænke os omkring bordet med den gode mad.

Den Store Bagedyst kræver betydelige håndværksmæssige
færdigheder - og det har SEP tydeligvis.
Heldigvis har vi her på øen det legendariske Øland Sildelaug, hvor vi fredag holdt årets første møde med tilhørende kontingentbetaling - en slags pekuniær standerhejsning fristes man til at sige...

Oldermanden havde meldt forfald, og skriverkarlen havde påtaget sig hvervet med at designe aftenens meny og i øvrigt efter bedste evne lede slagets gang i samråd med ceremonimesteren.

Aftenens tema var "Den store bagedyst", som vi passende kan forkorte til DSB - så er forventningerne ikke så høje, selv om vi selvfølgelig satser på bagværk til tiden. Gå ikke over sporet - for så går det bare i kage...

Jeg havde kreeret en menu, hvor alle retterne havde det til fælles, at der indgik et vist bageelement - uden at det var fire forskellige kager.

Vi lagde ud med rejer i vandbakkelser - og det smagte godt. Vandbakkelserne var godt nok blevet til fladbakkelser, men smagen var der ikke noget i vejen med. I første omgang troede jeg, at miseren måske skyldtes en regnefejl i opskriften. Men ak nej, det var ikke min fejl, så Michael og Palle må nok se frem til en gang spank hos Blomsterberg. Men kender jeg dem ret, klarer de såmænd også den ydmygelse.

Fine sager: Riesling fra Trimbach. Det er verdensklasse.
Herefter gik vi til det alsaciske folkekøkken med Tarte Flambée eller Flammkuchen - den lokale pizzavariant dernede i den indeklemte provins mellem Frankrig og Tyskland.

Alsace var også undskyldningen for aftenens vinvalg. I et kort øjebliks svaghed havde jeg nemlig besøgt Sigurd Müllers Vinhandel - og de har som bekendt den danske forhandling af Trimbach - en vingård i Ribeauville, og her producerer man intet mindre end verdens bedste Riesling. Det er vi i hvert fald mange der mener, og vinvalget var da heller ikke ligefrem laugsbrødrene imod, så der blev taget godt for sig af de liflige druer.

Riesling var imidlertid ikke sagen til tredje servering, der bestod af camenbert indbagt i butterdej. Tilberedningen var lagt i hænderne på smeden, der som bekendt er en habil bager - og den sad bare i skabet med lidt solbærsyltetøj. Og derfor blev det hele også skyllet ned med Oscar Davidsens berømte - og på grund af et heftigt indhold af spiritus også lidt berygtede solbærrom.

Alle kan være med. Sildelauget
udgiver nu også opskrifterne. Hæftet
kan downloades her.
Som prikken over i'et sluttede vi aftenen med Michel Marcauds berømte chokoladekage Gâteau Marcel - den uden mel - og så kunne vi altså heller ikke spise mere.

Nu var det den store bagedyst, så vi skal da også have udnævnte en vinder. Ølands mesterbager er...stilhed, trommehvirvler, tilbageholdt åndedræt... Hardy og Peter for deres helt igennem vellykkede fortolkning af Flammkuchen.

Der er jo også nogen, der skal sendes hjem i Den Store Bagedyst - og det blev hele banden efter oprydningen og behørig afsyngelse af Ølandssangen. Det gik nemt - for divanen kaldte forførende...

Aftenens opskrifter kan downloades her i et fedt hæfte - gratis og uden yderligere forpligtelser.

Dagens vinder blev denne fine fortolkning
af Flammkuchen - kreeret af Hardy og Peter.
Indbagt camenbert i butterdej med solbærsyltetøj - og naturligvis
solbærrom fra Oscar Davidsen.
Vi sluttede med Gateau Marcel - og det var
lige før, jeg slet ikke nåede at få et billede...

1 kommentar:

Dina Brønlund sagde ...

Det er en fornøjelse og se af jeres måltid mad til sildelaw.