På hest over indlandsisen
Men hvilken hjemrejse? Turen går for de fire mand tværs over swb grønlandske indlandsis med heste og slæder i de kommende 75 dage. Det er en tur med livet som indsats, et umenneskeligt slid, is, kulde og modgang, inden man når vestkysten ved Upernavik.
Det er en del af handlingen i Jan O. Kongsstads velskrevne og spændende bog "Skal vi krepere her som dyr?", der udkom i begyndelsen af november.
Bogen handler om J.P. Kochs forskningsrejse over indlandsisen i 1912-13. Ekspeditionen var den første, der overvintrede på indlandsisen, den første der benyttede islandske heste som træk- og lastdyr, og den første der foretog iskerneboringer på indlandsisen, hvormed en stor dansk diciplin blev grundlagt. Ekspeditionen var også den første, der på klos hold oplevede – og overlevede – en gletsjer kælve.
Inden den anstrengende hjemrejse, der altså tager nærmeste omvej tværs over indlandsisen, følger vi minutiøst forberedelserne til turen og en træningstur på Island. Vi er også med på den monotone overvintring i den medbragte hytte på gletsjeren, hvor dagene går i et kun afbrudt af motionsture i polarmørket med hestene, når vejret tillader det.
Det var bestemt ikke uden problemer at finansiere og opnå støtte til ekspeditionen. Nationen var stadig i chok over Danmarks-ekspedition, der som bekendt endte med Mylius-Erichsens, Høeg Hagens og Jørgen Brønlunds dramatiske død i og omkring 79-fjorden i 1907.
Blandt deltagerne i Danmarks-ekspeditionen var netop J.P: Koch og Alfred Wegener - og de har ikke fået nok af de arktiske farer. I 1912 tager de til Grønland igen for at drage tværs over indlandsisen med heste som trækdyr.
Hestene på indlandsisen. Foto fra bogen. |
Efter umenneskelige strabadser i Grønland, vender ekspeditionen hjem til Danmark i efteråret 1913. Ekspeditionens videnskabelige resultater bliver især sammenfattet af tyskeren Wegener, der siden opnår verdensberømmelse for sine banebrydende teorier om kontinentaldriften.
J. P. Koch var militærmand og fortsætter sin militære karriere. Han har fået interesse for flyvning og bliver blandt andet i en periode chef for Hærens Flyvetjeneste, som i øvrigt er emnet for en anden af Kongstads bøger.
Jan O. Kongstad har lavet en formidabel bog - velskrevet og spændende og en oplagt julegaveide til alle, der interesserer sig for Arktis. Det er godt boghåndværk - gennemredigeret og med masser af originale fotos fra ekspeditionen. Oven i købet er bogen forsynet med et solidt noteapparat og redaktionelle bemærkninger og oversigter.
Jeg giver Kongstad fem ud af fem gletsjeristerninger for den fine bog.
Jan O. Kongstad: Skal vi krepere her som dyr?. 352 sider, vejl. pris kr. 300,-. Udgivet af Haase Forlag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar