søndag den 18. august 2013

Røget stenbiderrogn

Æggemad

Røget stenbiderrogn - pyntet med vagtelæg.
Jeg har i nogen tid puslet med tanken om at lave røget stenbiderrogn - og fredag skulle det så være. Sildelaugets grillfest var den passende anledning.

Jeg har søgt på nettet for at finde den mest hensigtmæssige måde at røge stenbiderrognen på. Det ser ud til, at langt de fleste bruger en såkaldt "Kasper Røghat" og har gode erfaringer med det.

Men det ser også ud til, at den største udfordring er at holde røgtemperaturen nede, så rognen ikke bliver kogt og mister sprødheden - og det er netop røghattens store svaghed, at den holder på damp og nemt bliver varm.

Jeg har en røghat - men jeg er jo også i den heldige situation, at jeg har en rigtig koldrøgeovn, så det blev her, at røgningen foregik.

Så er der dækket op til fest - og forretten
er anrettet på tallerkener.
De rensede og saltede stenbiderrogn skal kun have en ganske kort røgning, så jeg gjorde simpelthen det, at jeg tændte op i en håndfuld bøgesmuld i bunden af røgkammeret. Mens spritflammen brændte ud, fordelte jeg rognen i to dørslag i et ganske tyndt lag - og stillede dem herefter ind på midterste rille i røgekammeret.
I første omgang gav jeg dem kun fem minutter - og det var for lidt. Så de fik lige tyve minutter mere. Stadig syntes jeg det var lidt - men det er jo i høj grad et smagsspørgsmål, så jeg stoppede alligevel her.

Det skulle vise sig at være en god ide. For jeg skulle jo først bruge rognen om aftenen - og stillede det derfor i køleskabet i en lukket plastikboks. Og det virkede som om, at røgen ligesom satte sig - så smagen var helt fantastisk, da de først kom på tallerkenen.

Stenbiderrogn ændrer farve ved røgningen. Fra rødt til nærmest gulbrunt - og samtidig tager røgningen den lidt bitre rognsmag. Men da det jo er koldrøgning, bevarer rognen sprødheden og det lækre "knæk", som stenbiderrogn har.

Serveringen var den klassiske - med creme fraiche 38, hakket rødløg og blinis. De russiske pandekager var forresten en særlig udfordring. For de laves som bekendt på boghvede - og det var ikke lige til at skaffe i Brovst og omegn. I stedet brugte jeg grahamsmel og lidt steviasukker - og det virkede fint. Lækkert og velsmagende var det i hvert fald.

Grillfesten foregik hos smeden - mellem høns, ænder, papegøjer og vagtler. Og det inspirerede mig til en lille improvisation, så jeg pyntede med et flækket kogt vagtelæg - bare for sjov. Men det smagte godt alligevel.

Hanekyllingerne efter en tur på grillen.
Stenbiderrognen var dagens forret. Ellers fik vi mormorinspireret hanekylling stegt på grill fyldt med æbler og persille. Hertil friskopgravede, nye kartofler, flødesovs og salat med mormordressing. Desserten var rabarberkompot med vanilleis.

Som altid når man laver mad, er det et problem med billeder - for når køkkenet kører, er der sjældent tid til også at fotografere. Så det blev kun stenbiderrognen, som jeg fik et fornuftigt foto af - men festen forløb i øvrigt som den slags plejer, så det er der egentlig heller ikke nogen billeder i.

Ingen kommentarer: