Budskabet som forsvandt
Pas på papirnussere, der ikke kan skrive et klart og letforståeligt dansk. |
Sådan sang Randy Newman I 1977 – og vakte berettiget opsigt med et budskab, der – hvis man tog det for pålydende – var voldsomt diskriminerende og ikke særlig politisk korrekt.
Jeg kom til at tænke på sangen forleden, da Jammerbugt kommune skrev på sin hjemmeside:
”Fra d. 1. september 2013 vil det af sikkerhedsmæssige og praktiske grunde kun være personer over 115 cm, som vil kunne få lavet pasbillede i kommunens borgerservice. Vi har oplevet en række uhensigtsmæssige situationer omkring fotografering af børn, som vi ikke synes, at vi kan blive ved med at forsvare rent sikkerhedsmæssigt. Vores pasmaskine egner sig kun til personer over 115 centimeter, og vi har derfor valgt at sætte denne grænse fremover.”
Av, for den, tænkte jeg. De kan godt nok ikke lide korte mennesker her i Jammerbugt. Det er jo det rene diskrimination. Ikke alene af børn, men sandelig også af dværge. Og hvad mener man med ”uhensigtsmæssige situationer omkring fotografering”?
Det er en meddelelse, som rejser flere spørgsmål end svar. Jeg har altid kæmpet for de små i samfundet, så jeg sendte en mail til borgmester Mogens Gade for at få svar på, om det nu var officiel politik i Jammerbugt kommune at diskriminere dværge.
Gade, der jo er formand for kommunalbestyrelsen, som vi heroppe kalder for ”Gades parlament”, svarede – som den pæne mand han er – lynhurtigt tilbage, at kommunen naturligvis ikke vil diskriminere. ”Det handler om udfordringerne med at fotografere børn”, forklarede han.
Nu er det jo almindelig kendt – også blandt fotografer - at børn altid er en udfordring, men i en opfølgende mail forklarer chefen for Jammerbugts kommunes borgerservice, at problemet er stolen i pasautomaten. Der havde været tilfælde, hvor man havde stablet stole og taburetter op i automaten for at fotografere de stakkels små – og det vil man altså ikke være med til.
Det er jo meget forståeligt – og al ære og respekt for det. Men hvorfor så den ubehjælpsomme tekst på hjemmesiden?
Jeg har adskillige års erfaring - også i den offentlige sektor - som informationschef, og jeg spørger mig selv, hvor informationsmedarbejderne blev af. For i den offentlige sektor er der i dag horder af informationsmedarbejdere – så mange, at man kan fodre svin med dem. Som regel dygtige unge mennesker med fine eksaminer fra universitetet, som kan alle de smarte ord med strategier, visioner, facebook, stakeholders og så videre. Imidlertid kniber det ofte med det elementære håndværk – nemlig at skrive et almindeligt og letforståeligt dansk.
Forresten kan man sagtens spare alle disse informationsmedarbejdere væk til glæde for skatteyderne. I virkeligheden bør alle ansatte i den offentlige sektor kunne udtrykke sig på et klart og forståeligt dansk. Faktisk bør det være fyringsgrund, hvis man ikke kan det.
Jammerbugt kommune kunne for eksempel have skrevet: ”Vores fotomaskine kan desværre kun fotografere personer over 115 cm. Hvis du skal have pas til dit barn, skal du derfor selv medbringe pasfoto.”
Så enkelt kan det gøres – og så var denne ”På kanten” aldrig blevet til noget.
I øvrigt kan man med en vis rimelighed spørge, om det overhovedet er en kommunal opgave at producere pasfotos. Det er der faktisk mange fotografer, der kan – og i modsætning til offentligt ansatte skal de jo selv tjene deres løn.
Offentliggjort første gang i Nordjyske Stiftstidende 9. august 2013
Ingen kommentarer:
Send en kommentar