fredag den 4. marts 2011

Dus med skindpelsenMere end 10 procent af verdensproduktionen af mink foregår i Nordjylland - og specielt her på egnen er der mange minkfarme.
Det er noget, vi med rette kan være stolte af. Tænk sig - over alt i verden findes der kvinder, som, når de skal tage sig allermest indtagende ud, ifører sig Chanel No 5 og en minkpels fra Nordjylland.
Selv om antallet af minkfarme er faldende, er det alligevel en branche i vækst. Specielt det kinesiske marked har en næsten umættelig efterspørgsel efter de lækre skind. Noget jeg forresten også har erfaret ved selvsyn på mine mange besøg i Kina, hvor der også var stor interesse for grønlandske sælskindsprodukter.
Sidste år blev der på pelsauktionen i København solgt 20 mio skind, og branchen er landets femtemest valutaskabende erhverv.
Jeg har længe drømt om at få lov til at fotografere på en minkfarm, men har også haft stor forståelse for, at det måske ikke er alle minkavlere, som har lyst til at medvirke til noget sådant. Medierne har den seneste uge igen været hårde ved minkavlerne, der - ganske ufortjent -er havnet på forsiderne, fordi såkaldte dyreværnsaktivister ikke vil respektere landets lov og ret. Disse naive og selvoptagede militante rockertyper er så selvsikre på retfærdigheden i deres egen sag, at de rask væk bryder ind på private ejendomme for at levere, hvad de mener er dokumentation for dyremishandling. Nogle af dem går endda så vidt, at de i sagens tjeneste er villige til selv at begå dyremishandling.
For det er dyremishandling og naturhærværk, når man slipper mink ud fra farmene. Ikke alene er det synd for minkene, der jo er husdyr og ikke præget til et liv i naturen - men det er sandelig også et problem for den omgivende natur. For minken er et rovdyr, der i vild form er en økologisk katastrofe i den danske natur. Der hører de bare ikke hjemme - og derfor har jeg heller ingen skrupler ved at fotografere mink i trådbure. Det er deres liv - og der har de det godt.
Det er sjovt at se, når man kommer ind i en minkhal, hvordan dyrene er ivrigt optaget af gæsten - nysgerrige som de også er. På mange måder er minken lige så charmerende som odderen, som vi havde som nabo i Norge.
I tirsdag besøgte jeg en af de lokale minkavlere - og jeg tog billederne her på siden. Dyrene er alle avlsdyr, for det er endnu tidligt på sæsonen. Men det er min plan at at vende tilbage i løbet af sommeren, så du her på bloggen kan følge med i årets gang på minkfarmen.

Jesper

P.s. Billederne er klikbare, så du kan se dem i stor størrelse - og det fortjener de...

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

godt skrevet, Jesper. har selv minkfarme i familien!Inge-Marie

Jesper Hansen sagde ...

Hej Inge-Marie
Tak for rosen.

Jesper