onsdag den 30. marts 2011

Arktisk pip

Det er en sand opvisning i camouflage-teknikkens svære kunst, når en snespurv hopper rundt i strandkanten. For den ellers ganske iøjnefaldende, næsten hvide fugl falder imponerende godt ind i en dansk strandbred med sand og ral. Det ses tydeligt på disse billeder, som jeg tog onsdag aften ved Ejstrup Strand.
Det var egentlig lidt af en overraskelse, at en lille solnedgangs-tur til Vesterhavet bød på et gensyn med denne arktiske karakterfugl, som vi kender så godt fra årene i Grønland. Ikke at snespurven er ualmindelig i Danmark ved vintertide - men her i slutningen af marts har det store flertal allerede sat kursen mod køligere himmelstrøg.
For snespurven, der er en anelse større end en gråspurv, holder af de koldeste egne på jorden. Selv i Tromsø, der ellers ligger 700 km nord for polarcirklen, så vi kun snespurven på trækket -for der var åbenbart for varmt.
De fleste snespurve i Danmark stammer fra enten Østgrønland eller det allernordligste Skandinavien. De to hunner og en han, som vi så onsdag aften er helt sikkert også på vej - men der skulle altså lige samles lidt føde inden turen over det store hav til det Arktis, der endnu - global opvarmning eller ej - stadig er koldere end lille Danmark.

Jesper

Ingen kommentarer: