søndag den 4. april 2010

Laks Baroque
En gang i begyndelsen af halvfemserne var der på aftenskolen i Sisimiut et madlavningshold lidt ud over det almindelige. "Madlavning for finere mænd" var overskriften.
Og de var der allesammen: Forsikringsagenten, værftsdirektøren, postmesteren, entreprenøren, tømrermesteren, politibetjenten og så selvfølgelig informationschefen. Festlige mænd som hyggede sig i de lange vinteraftener med god mad og vin i forsvarlige mængder. Afslutningsfesten, hvor også konerne var inviteret med, strakte sig over en hel weekend og gav stof til den lokale sladder og underholdning mange måneder efter.
Læreren var forpagteren af det lokale værtshus, Benny, som var uddannet kok - og blandt andet en gang været kok på Hotel Maniitsoq. Her indskrev han sig i gastronomiens historie ved at kreere en ret, som han gav det velvalgte navn Laks Baroque.
Sagen var nemlig den, at han stod med nogle rester af røget laks og kviede sig ved at smide dem ud. Derfor fandt han på en nem lille lun ret, der smager himmelsk.
Man tager nogle skiver røget laks, smører dem med fiskesennep. De lægges på en bund af en gang flødestuvet spinat, to til tre centimeter, i et ildfast fad. Det hele drysses med finthakket løg og en gang friskkværnet peber, og bages herefter i ovnen ved 170 grader et kvarters tid. Så er den klar til servering.
Jeg kan garantere, at det bliver en sikker succes. Jeg serverede blandt andet Laks Baroque lørdag til familiens traditionelle påskefrokost - og som det ses, var den næsten spist, inden jeg nåede at tage et billede.
Hvorfor retten hedder Laks Baroque? "Jo, den laves jo med gammel laks, og baroque er jo sådan et finere navn for gamle ting", forklarede Benny med et skævt smil.
Nu vil jeg lige tilføje, at jeg har lavet retten med frisk røget laks adskillige gange. Det går såmænd også an!

Velbekomme
Jesper

P.s.: Flødestuvet spinat kan i dag købes færdig i supermarkedernes frysedisk. Ellers er det nemt at lave. Varm en gang spinat i en gryde med lidt smør, tilsæt fløde så den lige tager farve og lysner, giv det hele et opkog og jævn eventuelt med maizena. Stuvning må gerne være lidt tyk. Smag til med peber, men hold igen med saltet, da røget laks jo i sig selv er temmelig salt.

Ingen kommentarer: