tirsdag den 22. september 2009

EfterårsjævndøgnI dag den 22. september er det efterårs-jævndøgn. Det vil sige, at solen i dag på sin bane mellem Krebsens og Stenbukkens vendekreds passerer ækvator. Det sker i aften kl. 23.18. Teoretisk betyder det, at dag og nat er nøjagtig lige lange - uanset hvor på jorden vi befinder os. Teoretisk betyder det også, at vi på den nordlige halvkugle går ind i vinterhalvåret. Tæller man efter, vil man imidlertid opdage, at vores vinterhalvår er cirka en uge kortere end den sydlige halvkugles vinterhalvår, som indtræder den 20. marts. Denne unøjagtighed skyldes, at jordens bane rundt om solen, der som bekendt tager et år, ikke er cirkulær, men eliptisk i vores favør, og sådan at jorden er tættest på solen ved vores vintersolhverv.
Solens op- og nedgang i Aalborg-området er i dag kl. 7.08 og 19.18, hvilket giver 12 timer og 10 minutter - altså lidt mere end det teoretiske halve døgn. Det skyldes solens afbøjning i atmosfæren, som betyder, at vi ser solen cirka fem minutter før, den egentlig står op og også fem minutter efter, at den egentlig er gået ned. Rent geometrisk er afbøjningen på cirka 0,4 grader. Afbøjningen varierer i øvrigt i forhold til afstanden til ækvator og i dag var solopgang og solnedgang i Tromsø kl. 6.24 og 18.47, svarende til en afbøjning på 0,8 grader.
Disse unøjagtigheder i virkeligheden i forhold til teorien skal vi ikke brokke os over - for det giver os lidt mere sol, end vi egentlig har fortjent. Så hurra for det.
Og så er det jo også sådan, at vi mennesker snyder lidt og lægger fingeren på vægten, så der er endnu en måneds tid til, at vi skal stille uret tilbage, fordi sommertiden er ovre. Det sker i år den 25 oktober.
Dagens billede er solopgangen over Gjøl Bredning taget fra dæmningen søndag morgen.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: