lørdag den 24. januar 2009

Du lille verden!

Verden er blevet mindre.
Som barn af tresserne husker jeg tydeligt den nat i 1969, hvor verden skrumpede. Vi så direkte TV fra månen, da Neil Armstrong tog et stort skridt for menneskeheden. Det satte standarden for live-news, og er vel aldrig nogensinde blevet overgået.
Og dog. Fredag kom jeg helt ærlig til at tvivle. For da oplevede jeg virkelig den globale landsby på mediefronten.
Jeg var netop mødt på arbejde ved halvni-tiden, lavet kaffe og åbnet post, da jeg skulle til at spise mine to daglige ostemadder ved ni-tiden. Som sædvanlig skulle jeg tjekke dagens nyheder på nettet og lige så sædvanlig begyndte jeg med Jyllandsposten. Her kunne redaktionen i Århus meddele, at der kl. 8.31 - mindre end tre kvarter tidligere - havde været et skuddrama ved en skole på Kvaløysletta uden for Tromsø, og at politiet havde spærret et stort område af, da man endnu ikke havde klarhed over situationen. Rystende. En time tidligere var jeg kørt gennem Kvaløysletta og havde intet observeret. Rystende. Så jeg synes lige jeg ville fortælle det til nogle af de andre på kontoret. Men det var for sent - for de havde netop set de første billeder fra stedet på BBC World News. Rystende. Og som dagen skred frem, og jeg talte med folk i Danmark, var kommentaren hver gang: Nå, der er nok rigtig gang i den i Tromsø i dag...
Okay, med de seneste års begivenheder i Finland og USA in mente er der ikke noget at sige til, at et skyderi ved en skole får redaktionsklokkerne til at ringe, men alligevel, så meget hype...
Nu viste det sig, at det var et forholdsvis banalt jalousidrama, hvor mand skyder kone og forsøger selvmord, så allerede ved middagstid var historien væk fra Jyllandspostens forside.
Men heroppe fortsætter hypen. Manden viser sig nemlig at være politiinspektør og oven i købet en populærmusikalsk studievært på lokalradioen.
Så i løbet af eftermiddagen og aftenen var der masser af plads til, at politikere kunne udtale sig om politi og våben. Vi har også set historierne med naboerne, der fortæller, at han er sådan en flink mand, og vi havde aldrig troet... Og så er alle journalisternes darling; Børnene på skolen skal have krisehjælp! Jeg ved ikke, hvad det er, der gør, at medierne altid synes, at krise- og psykologhjælp er så fantastisk interessant. Måske det var en ide, at journalisterne gik til psykiateren for få det undersøgt?
Jo, det er en lille verden, vi lever i - på alle måder.

Ha' det
Jesper

Lidt billedkredit: Buzz Aldrin/NASA

Ingen kommentarer: