onsdag den 16. oktober 2024

Grønlandsk paradis i Aabybro

Martins vilde vægmaleri

Erhvervsmanden Martin Gjødvad har skabt sit helt private grønlandske paradis i den gamle Aaby Nordre Skole på Kirkevej i Aabybro.

Inden han flyttede til Aabybro i 2016, boede han 25 år i Nuuk.

- Når man bor så mange år i Grønland, er det svært at slippe. Grønland går i blodet. Landet gør et stort indtryk og påvirker alle på den gode måde, forklarer Martin Gjødvad.

- Vi fandt derfor på, at det kunne være spændende at skabe et minde om Grønland på endegavlen af skolebygningen. Det blev til et stort vægmaleri, som ikke alene dækker gavlen ud mod Kirkevej, men også indgangspartiet i gårdhaven og et par læmure.

Maleopgaven blev lagt i hænderne på kunstneren Kiss Rohde Jønsson fra Havndal ved Hadsund. Hun er specialist i netop den slags opgaver og har her på egnen blandt andet løst opgaver i Skulpturparken Blokhus i Hune og også malet vægmaleriet på Jernbanetorvet i Brovst.

- Jeg har aldrig selv været i Grønland, men Martin kom med en stak billeder – og så lavede jeg et udkast til gavlen. Men projektet blev større og større, for han havde mange ideer til, hvad der skulle med. Så maleriet voksede til også at omfatte gårdpartiet ved indgangen og et par læmure, fortæller Kiss Rohde Jønsson.

- Jeg er selv meget glad for maleriet, som gør vores bolig til noget helt særligt – og mine børn deler glæden til fulde, fortæller Martin Gjødvad. Han har Freja Ivalo på 18 og Magnus Malik på 16, der begge er født i Grønland.

- Det minder dem om deres barndom og deres rødder. De levede deres første år i Grønland, og det glemmer de aldrig.

Martin Gjødvad flyttede til Nuuk som 20-årig i 1991. Her grundlagde han i 1996 Grønlands største IT-selskab Inu:IT, der beskæftiger 45 medarbejdere på hovedkontoret i Nuuk og i danske afdelinger i Thisted, Støvring og Vejle.

Udover sin IT-virksomhed er Martin Gjødvad også aktiv i det boomende boligbyggeri i den grønlandske hovedstad Nuuk, der er vokset voldsomt de seneste år.

Interessen for at udvikle ejendomme fornægter sig heller ikke i Aabybro.

- Jeg forelskede mig i den gamle skole på Kirkevej. Men skolen var alt for stor til en familie, så vi delte den op i et par lejligheder og byggede så yderligere nogle lejligheder og et fælleshus ved siden af, så vi nu bor seks familier på parcellen.

- Vi bor hver for sig og sammen på samme tid. Vi har et stort fællesskab, hvor alle familierne spiser sammen en gang om ugen. Vi er også fælles om at holde den store grund, så vi holder arbejdsweekender hver anden måned.

- Det er en lidt speciel måde at bo på, men jeg er overbevist om, at vi kommer til at se meget mere af den slags i fremtiden, siger Martin Gjødvad.

Artiklen har været bragt i Sermitsiaq, Nordjyske og Ligeher.nu i forskellige versioner. Jeg kender Martin Gjødvad fra de glade dage i Nuuk, hvor han var med på morgensvømmerholdet i svømmehallen Malik, der for resten er Grønlands eneste svømmehal. Malik blev indviet i 2003 og ligger tæt på Nukalloq, hvor Dina og jeg boede fra 2002 til 2007.

Ingen kommentarer: