lørdag den 16. december 2023

Ris a l'amande-kage

Juleguf

For efterhånden en del år siden eksperimenterede jeg med en ris a'lamandekage, der dybest set bare er en variation af en traditionel ostekage. Men jeg blev træt af eksperimentet, der aldrig blev særlig pænt, fordi geleen på toppen blandede sig med ris a l'amanden. Det så ærlig talt lidt uappetitligt ud.

Men med tiden er jeg blevet lidt mere sikker på konditor-håndværket, så forleden skulle det være. Her er så opskriften med de små staldtips, jeg har fået samlet op undervejs siden det første forsøg for godt ti år siden.

Jeg bruger min mindste springform - 21 cm i diameter. Start med at smøre bunden og og læg konditorfolie langs ringen.

Bunden laver jeg af en håndfuld let blended havregryn, som jeg rister på en pande med 25 g smør og 25 g sukker. Det hældes ud på bunden af springformen og stampes på plads med stemplet fra en gammeldags bollesprøjte.

Så tager jeg cirka 4 dl ris a l'amande, som jeg rører sammen med 4 blade husblas smeltet i lidt fløde. Det lægges oven på bunden og glattes med en ske. Sæt det i fryseren, så det kan sætte sig, mens du laver gele til toppen.

Jeg tager lagen fra et lille glas Amarena kirsebær, som jeg varmer i en kasserolle med 1 dl kirsebærvin og 1 dl amaretto mandellikør. Tilsæt fem blade husblas og lad det køle til stuetemperatur.

Så hælder jeg cirka en dl af blandingen over den kolde ris a l'amande, som har sat sig i fryseren. Jeg gør det meget nænsomt over bagsiden af en grydeske. Tilbage i fryseren, så gelelaget kan sætte sig.

Efter et kvarters tid hælder jeg det sidste af geleen over sammen med kirsehærrene. Og så er det bare i køleskabet med kagen indtil serveringen.

Når der skal laves ris a l'amande, skal der risengrød til. Det laver jeg altid dagen i forvejen til aftensmad. Det smager for resten også godt og er meget fotogent, så det får du også et billede af.


Ingen kommentarer: