Dengang politik var alvor
Spejderhytten Hylkedam på Vestfyn. |
Men der var en gang, hvor det var blodig alvor. Det blev jeg mindet om forrige weekend, hvor jeg var til møde på Hylkedam - en gammel spejderhytte i det vestfynske opført umiddelbart efter krigen.
Mindestenen for medlemmer af Det Danske Spejderkorps, der mistede livet i kampen mod Nazi-tyskland. |
Oppe i skoven stødte jeg på en mindesten. Den bar tydeligt præg af at have stået der i mange år, mosgroet som den var - og inskriptionens sorte bogstaver trængte ærlig talt til at blive trukket op.
Nederst navnene på de to spejdere og frihedskæmpere fra 1. Farsø Trop. |
På den trekantede stens andre sider findes en inskription med navnene på i alt 27 spejdere - heriblandt Per Sonne og Christian Ulrik Hansen fra 1. Farsø Trop.
På en måde var det som om, ringen her blev sluttet. For netop spejderhuset i Farsø er i lighed med Hylkedam opført efter krigen - en periode hvor spejderbevægelsen nød stor velvilje i samfundet - og foran spejderhuset er der en mindesten for de to frihedskæmpere. Og det var jo i spejderhuset i Farsø, at jeg begyndte min spejderkarriere - i 1966 i en blå, kradsende ulvetrøje af uld.
For mig er alt dette historie, men 1. Farsø holder stadig den dag i dag 4. maj-parader foran spejderhuset ved søen for at hædre Per Sonne og Christian Ulrik Hansen. På den måde lever historien videre i Farsø, men jeg spekulerer på, hvor mange mennesker i Farsø, der i dag ved, at der også på Fyn står en mindesten for to af byens sønner.
Også divisionschefen for DDS' navnkundige Nørrejyske Division, Richard Raetzel, var blandt de faldne. |
Hylkedam blev indviet i 1948. Hytten brændte i 1972 - og i 1975 blev den nuværende hytte på stedet indviet.
Billederne er klikbare, hvis det kniber med at læse teksten.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar