onsdag den 25. september 2013

Hvasse hvepse

Arrige gæster

Boet var godt skjult i hækken.
Forleden klippede jeg hækken ind mod Lotte og Søren.

Pludselig følte jeg mig temmelig omsværmet - og til min store skræk opdagede jeg, at det kun var centimeter fra, at hækklipperen havde taget et hvepsebo, der sad godt skjult inde i hækken.

Det kunne nok være, at jeg fik benene på nakken. Cirka to skridt - og jeg var i sikkerhed ti meter væk...

Sådan et hvepsebo er ren natur - men noget træls noget i en have, hvor man færdes dagligt. Faktisk uacceptabelt, som det var placeret i hækken ind til naboen - lige ved siden af ungernes trampolin. Der skal i hvert fald ikke gå meget galt, før vi har gråd og tænders gnidsel - så boet skulle væk.

Almindelig gedehams.
Foto: WikiPedia.
Derfor iførte jeg mig pandelampe og tætsiddende tøj, da det blev mørkt. Jeg nærmede mig boet, hvor alt åndede fred og ro - og som en anden Bashar al-Assad sprøjtede jeg fluegift direkte ind i åbningen. Det var hvepsene helt klart ikke tilfreds med, så jeg fortrak skyndsomt.

Men det var effektivt - og den næste morgen kunne jeg fjerne boet i nogenlunde fred og fordragelighed.

Sådan et bo er et imponerende bygningsværk. Det er fremstillet af en papirlignende substans, som hvepsene laver ved at raspe i træværk og blande det med spyt.

Sådan bor hvepsen...
Boet var på størrelse med en fodbold, så der var blevet raspet længe og ivrigt over sommeren - og det var helt sikkert flere generationers hårdt hvepsearbejde, der lå bag. En arbejderhveps bliver lever cirka en måned efter udklækningen - hvis den altså ikke bliver ramt af fluesmækkeren forinden.

Alle hvepse - bortset fra dronningen - dør til efteråret. Næste forår går hun så i gang med at bygge et nyt bo, som inden sæsonen er omme, kan tælle op mod 6.000 individer.

Æggene sidder sirligt i sekskantede kuber...
Hveps er det almindelige udtryk, men ellers hedder dyret også gedehams. Udtrykket kommer af hvepsens antenner, der godt kan minde om gedens horn. Hams har ligesom hveps sin oprindelse i ordet hvæsse - en hentydning til hvepsens modbydelige stik - og har også givet hvepsen det latinske navn vespa. Forresten hed hveps på gammelt dansk også hvesp...

Ingen kommentarer: