mandag den 20. juni 2011

Marie-kiks

Fruen i huset, også kendt som Hjemmestyret og som Dina, fik for nogen tid siden konstateret sukkersyge.
Det indebærer nogle helt specielle udfordringer i et hus som vores, hvor vi er meget glade for bordets glæder. F0r eksempel i dag havde Dina virkelig lyst til kiks - men da vi var en tur i Brugsen i Brovst kunne vi ikke lige finde kiks i en sukkerfri udgave.
Så der var ikke var jo ikke andet for, end at hr. Hansen måtte smøge ærmerne op og i gang med de kulinariske tryllerier. Så her er opskriften på en sukkerfri gang Marie-kiks. Kiksene er ganske vist uden sukker, men bestemt ikke uden kalorier, så selv om de smager godt, skal man altså ikke spise uhæmmet af dem.
Man tager fire spiseskefulde kogende vand og opløser fire sødetabletter heri. Så tilsætter man 100 gram lun smør og 250 gram mel samt en halv teske salt. Det æltes til en fast dej, som sættes i køleskabet i en times tid. Herefter rulles dejen meget tyndt ud på bordet. Så kan man enten stikke kiksene ud med et glas, hvis de skal være runde - eller simpelthen skæres i tern. Kiksene anbringes på en plade med bagepapir, stikkes med en gaffel (så de ikke hæver), pensles med lidt vand og ryger i ovnen i ni minutter ved 225 grader. Så er der sukkerfri Marie-kiks.
Sværere er det altså ikke. Velbekomme.

Jesper

2 kommentarer:

anjoe playhouse sagde ...

De skal vel hedde Dina-kiks, selvom de blev vellykket :-D

Jesper Hansen sagde ...

Hej Anjoe - det kan du selvfølgelig have ret i - men når jeg kalder dem Marie-kiks, så er det af den praktiske grund, at så ved alle, hvordan de smager - i modsætning til rugkiks og andre kiksevarianter. Og så har Marie-kiks på en eller anden måde en klang af nostalgi og den tabte barndom, som jeg godt kan lide.

Jesper