mandag den 14. februar 2011

Valentine-pjat...

Hold kæft, hvor er jeg træt af at høre om Valentines dag! Specielt i radioen synes de kvindelige studieværter at være grebet af begejstring for dette amerikanske fænomen, der i sin oprindelige form er en ren foræring til skrukke kællinger i østrogenrus.
I den danske udvandede udgave er det noget med, at man skal fejre kærligheden og give blomster og middag, sådan som de fleste har det med at gøre på bryllupsdagen - og i det hele taget virker det som om, at det er en dag, hvor man skal opføre sig lige nøjagtig så dumt og fjollet, som kun forelskede teenagere gør - når de bekræfter det gamle ord om, at forelskelse er en form for sindssygdom.
Glemt er det, at i sin oprindelige angelsaksiske udgave var det en dag, hvor kvinderne havde lov at fri - og svarede den udkårne nej, kostede det et par handsker.
Men nu er det som sagt ikke en dansk tradition - og derfor siger alle journalistiske væsentlighedsprincipper, at omtalen af dagen er helt ude af proportioner i danske media.
En undersøgelse viser også, at kun et beskedent mindretal af nordjyderne fejrer dagen, hvorimod den er mere populær blandt historieløse københavner-snuder med viljesløs lemminge-adfærd - og det tjener nordjyderne til ære, at de ikke bare hopper på en tilfældig modedille.
Valentines dag - og Halloween med for den sags skyld - er endnu et eksempel på, at dumme danskere falder pladask for alt, hvad der kommer udefra, uanset hvor tåbeligt det er. Vi skal være åh, så åbne for alt nyt - og da især, hvis det kommer udefra, og det er nærmest et skældsord at være sig sin danskhed bevidst. I stedet burde vi slutte op om de gode danske helligdage som Grundlovsdag og måske især Store Bededag, der faktisk ikke findes i andre lande end Danmark.
Forresten erindrer jeg, at da jeg var barn i Farsø, fejrede man Sankt Stefans Aften med løjer og lidt uskyldigt hærværk. Denne smukke tradition er, så vidt jeg ved, nærmest uddød i larmen fra Halloween. Den slags synes jeg altså er sørgeligt - og vidner om, at der er et stort behov for en ny politisk bevægelse, som vil arbejde for at skrue tiden tilbage til de gode, gamle dage, hvor vi var vore rødder bekendt - og bevidst.

Jesper

Foto: Monster Hacker

2 kommentarer:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,

"kostede det et par handsker" .. var det ikke hvert 4. år på "skuddagen" ?
/Per

Jesper Hansen sagde ...

Jo, sådan er det i Danmark, men så vidt jeg er orienteret kan engelske kvinder ikke vente fire år på denne mulighed - og derfor er ritualet flyttet fra skuddagen den 24 februar i år, der er delelige med fire og ikke med 400, til den 14 februar i alle andre år.