søndag den 20. februar 2011

Tyvestik

Dette er historien om et af de mere upåagtede knob i tovværkets historie.
Se godt på de to fotos. Tilsyneladende viser begge et råbåndsknob. Men på det øverste knob ligger tampene (tovenderne) modsat hinanden, hvor de på det nederste ligger på samme side af knobet.
Forskellen er, at det øverste billede viser et såkaldt tyvestik, mens det selvfølgelig er et råbåndsknob på det nederste.
Tyvestikket er upålideligt og totalt uegnet til at binde to tovender sammen med - akkurat som en kællingeknude - men skulle angiveligt alligevel have sin oprindelse på de gamle sejlskibe.
Her blev provianten opbevaret i sække, der var lukket med et råbåndsknob. Men på et tidspunkt fik kokken en mistanke om, at matroserne stjal af sukkeret - og han fandt derfor på at lukke sækkene med et tyvestik. Hvis en af sækkene om morgenen var lukket med et råbåndsknob, ville det være bevist, at der havde været en tyv i sækken. For han vidste, at enhver ordentlig matros ville lukke sækken med råbåndsknob, som enhver sømand med respekt for sig selv kan binde med lukkede øjne. Af samme grund kaldes tyvestik også et sukkerstik.
Så nu er du advaret. Se godt på sækkeknuden, inden du stjæler af sukkeret!
Og forresten endnu en gang - tyvestikket er gennemført upålideligt, og det må under ingen omstændigheder bruges, hvis knobet skal holde.

Jesper

2 kommentarer:

JowDeet sagde ...

Mit favorit stik/knob er så absolut Dick Turbin stikket, et slipstik med format.

JowDeet ._.

Jesper Hansen sagde ...

Enig - og jeg har tænkt mig at skrive om det, næste gang jeg får lyst til at lave en tovværkshistorie.

Jesper