tirsdag den 8. februar 2011

IsskruningerDe seneste dages tøvejr og hårde vestenvind har ryddet godt og grundigt op i Limfjordens ismasser.
På mange af de vestvendte kyster er der enorme isskruninger, hvor fjordisen tårner sig op i fire til fem meters højde - nærmest som gigantiske isterninger på toppen af en flot sjus.
Megen af isen har dog været i kontakt med strandbredden og ser ikke så appetitligt ud - men ellers er det et flot syn, der demonstrerer naturens uanede kræfter. Det er bestemt ikke hvert år, at vi har lejlighed til opleve dette i Danmark.
Selv om denne vinter ligger meget højt på kuldeindekset, har metereologerne i følge DMI's hjemmeside, nu afskrevet muligheden for en rigtig isvinter. Det defineres som en vinter, hvor statsisbryderne har været i aktion. Den væsentligste årsag hertil er, at vinteren kom for tidligt - og det meste af kulden blev brugt til at afkøle havet omkring Danmark i stedet for at danne is. Var kulden kommet en måned senere, ville vinteren med sikkerhed have endt som isvinter. Men i øvrigt skal vi nok glæde os over, at vi er et par stykker i dette land, som har oplevet rigtige isvintre med isbrydere. Står det til politikerne, skal statsisbryderne jo lægges på is.
Billederne her er taget mandag middag ved Trend, hvor man lige kan ane Vitskøl Kloster i baggrunden på det ene foto, og Aggersund, hvor isen ligger op over cykelstien langs fjorden.

Jesper

Ingen kommentarer: