fredag den 15. oktober 2010

Fra arkivet: Udrykning

Jeg er i gang med at få styr på alle mine billeder fra tiden i Grønland. Og der er nok at holde styr på, for der blev fotograferet næsten hver eneste dag.
I mine mange år i informationsafdelingen i Nuup Kommunea tog jeg del i det daglige liv i Grønlands største by. Jeg var med dem, når de sejred', og jeg var med dem, når de fejred', som der der står i flagsangen. Jeg mødte høj og lav, og jeg var med, når der blev festet, og når der blev sørget. Ofte med kameraet i hånden og ofte så der blev produceret den daglige historie til kommunens hjemmeside.
En af mine gode samarbejdspartnere var brandvæsenet i Nuuk. Jeg har ikke tal på de store og små ildebrande, ulykker og øvelser, som jeg har fotograferet. Men samarbejdet rakte videre, for det var også brandvæsenet, som stod klar og hjalp mig med en stige, en dykker eller en speedbåd, hvis jeg havde brug for det til en god historie.
Alligevel hørte det til sjældenhederne, at jeg havde lejlighed til at fotografere alt brandvæsenets materiel på en gang. Men i 2001 var lejligheden der. Desværre på en sørgelig baggrund - terrorangrebet på New York den 11. september, hvor adskillige brandfolk mistede livet under udøvelsen af deres gerning. Sammen med billederne her på siden, skrev jeg den 24. september under overskriften "Sørgende brandfolk" dette særdeles kortfattede og nøgterne telegram:
"I lighed med brandstationerne i de europæiske lande markerede også brandfolkene på brandstationen i Nuuk tabet af flere end 300 amerikanske kolleger i forbindelse med forrige uges terrorangreb.
I Nuuk mødtes brandfolkene kl. 13, hvor man holdt to minutters stilhed. Herefter kørte samtlige 14 slukningskøretøjer i kortege med blåt blink rundt i Nuuk og Nuussuaq.
Tilbage til brandstationen blev der holdt en lille sammenkomst med koner og børn, hvor brandstationen var vært ved kaffe og brød."


Jesper

Ingen kommentarer: