onsdag den 13. oktober 2010

Dum ide

Nem-ID er sådan en sag, der rummer kimen til at blive årtiets stænklap-affære - for det er endt med at blive en rigtig dum ide, som jeg ikke spår lang levetid.
Selve ideen med en fælles nøgle til alle de forskellige tjenester på internettet er ellers god. Det er jo efterhånden ganske mange koder og sikkerhedsnøgler, man ellers går rundt og husker på. Derfor burde udførelsen også gøre tilværelsen nemmere for borgerne.
Men med et oldnordisk pap-kort som kodenøgle er det endt med en ren stenalder-løsning, som bestemt ikke vil holde længe. Faktisk mener jeg, at det er en skandale, at man vover at ulejlige stort set hele nationen med sådan en gang ugennemtænkt bras.
Sådan et papkort vil uvægerligt blive væk mellem 3M-sedler, gamle kvitteringer og hvad man ellers har i lommerne og i skrivebordsskuffen - og så er man for alvor tabt i cyberspace.
Jeg begriber simpelthen ikke, hvad der får nogle mennesker til i vore dage at lave en pap-løsning - og det i et land, hvor det gældende politiske mantra ellers er, at vi skal være kreative, innovative og omstillingsparate.
Den øjeblikkelige løsning på problemet er en ny udformning af kodekortet, så det ligesom får lidt gemmeværdi og respekt omkring sig - eventuelt et regulært plastikkort. Hvis man ikke kan finde ud af det i Danmark, kan man eventuelt kigge over skuldrene på nordmændene og se, hvordan fjeldaberne har udformet deres system.
Her er det for eksempel et kreditkort, som rummer sikkerheds-nøglen. Sammen med kortet får man udleveret en lille kortlæser udformet som en nøglering - og hver gang man stikker kortet i læseren får man så en ny seks-cifret nøgle, som giver adgang til det forjættede land.
Se, det er en løsning med perspektiv og fremtid indbygget - og jeg vil anbefale folkene bag Nem-ID at se på en sådan løsning hurtigst muligt. Ellers så lurer der altså en ny stænklap-affære lige om hjørnet...
Hvis man ikke lige husker stænklap-skandalen, så kan jeg da repetere, at det var den daværende indenrigsminister Hans Hækkerup, som i 1963 gjorde det lovpligtigt for biler at have stænklapper. Ministeren havde observeret, at biler uden stænklapper sprøjtede snavs op på andre trafikanter og fodgængere. Stænklapperne viste sig ikke at virke og løsningen var desuden dyr og upraktisk. Hækkerup måtte fremsætte en ny lov med forbud mod stænklapper to år efter. En rigtig ommer...

Ha' det
Jesper

1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
"NEM ID" = Noget Elendigt Makværk I Danmark.
Den ligger da lige til "Højre fod"
/Per Gissel