søndag den 4. maj 2025

Sidste nat med kliken

Klassisk forårsmenu

Fredag eftermiddag og aftenen med for den sags skyld havde jeg et lille gæstebud her på parcellen.

Det var min gamle gruppe fra Sct. Georgs Gildet, der holdt afslutning. Hvert andet år ryster vi posen og danner nye grupper, så vi skulle lige sætte et ordentligt søm i den gamle gruppes ligkiste.

Vi lagde ud i bålhytten, med bål, øl og så rypesnaps. Jeg spår, at rypesnaps bliver det helt store hit i år, efter at kong Frederik forleden fik en flaske forærende, da han var i Grønland.

Jeg havde droppet de sædvanlige og efter min mening trælse chips og serverede i stedet friske rå asparges af egen avl - taget fra aspargesbeddet en time tidligere. Det var et hit - og jeg måtte så også underholde byboerne med en længere forklaring om aspargesavl.

Dagens forret var en rigtig 80'er klassiker - laksemousse med smørristede skiver af flutes. Det er nemt at lave. 300 gram varmrøget laks, 1,5 dl creme fraiche, en håndfuld hakket bladselleri, salt og peber blandes sammen. Så rører man tre blade smeltet husblas i og slutter med at at vende yderlige en dl flødeskum i. Sættes på køl. Kan laves i forvejen.

Moussen så lidt kikset ud, for den havde ikke sat sig ordentlig og det var svært at skære den med det perfekte snit. En anden gang vil jeg lave den i små serveringsglas.

Hovedretten var kalvefrikasse. Rigtig forårsmad, som er en lys variant af vinterens simremad med masser af friske grøntsager - aktuelt blomkål, ærter og gulerødder og tilsat en ordentlig pot fløde som prikken over i'et.

Til sidst fik vi rabarber. Også nemt at lave og nyplukket af egen avl. Kogt i en sjat vand i et minut med en halv dåse vanillesukker. Som modspil til de syrlige rabarber havde jeg lavet en sauce af lidt fløde med hvid chokolade - og på toppen lidt knas i form af karamelliseret havregryn.

Til forretten serverede jeg min yndlings-bourgogne - Mâcon-Azè, rødvinen var Ventoux-bjergetapen fra Vidal-Fleury og til desserten et glas Drambuie - spædet op med is for mit eget vedkommende, for sådan vil jeg helst have likør.

Da gæsterne var gået. blev det også til et par gin og tonics, inden sengen angreb mig. Det er så sjældent efterhånden, at jeg drikker spiritus - men når det så skal være, skal det dæl'me også gøres ordentligt.

Ingen kommentarer: