Skestorken har det godt
Et par skestorke i luften over Ulvedybet. |
Søndagens Airshow på Flyvestationen Aalborg fik jeg jo ikke set så meget til på grund af skyerne.
Men der er nu ikke nogen grund til at hænge med næbbet af den grund. For med naboskabet til Ulvedybet og Nibe Bredning sker der alligevel en masse i luften.
Men der er nu ikke nogen grund til at hænge med næbbet af den grund. For med naboskabet til Ulvedybet og Nibe Bredning sker der alligevel en masse i luften.
For her hersker hver eneste dag - året rundt - naturens egen kunstflyvere. Næsten dagligt ser jeg luftens hårde drenge i majestætisk flugt - musvåger, tårnfalke, duehøge og ikke mindst spurvehøgen. Jeg ser luftens gadedrenge i form af krager og måger, der bestemt ikke lader sig holde tilbage af dårligt vejr, når det kommer til luftakrobatiske udfoldelser.
I den lidt tungere end er der så gæs, svaner, hejrer og i øjeblikket også skestorkene. Her er der ikke så meget akrobatik, men mere praktisk flyvning fra A til B - fugleverdenens svar på de mange passagerfly, der dagligt starter og lander i lufthavnen.
Netop skestorkene er der mange af i øjeblikket. Det er lidt af en succeshistorie. Den hvide skestork, der i virkeligheden er en ibis, er på få år gået fra en ornitologisk sensation til en dagligdags begivenhed her på egnen. Fuglefolkene regner med, at der er flere end 100 ynglende par i Danmark i år.
Kolonien i Limfjorden er verdens nordligste bestand. Derfor blev ungerne forleden ringmærket, så ornitologerne kan få mere at vide om fuglene, skriver DOF på sin hjemmeside. Det var 31 ungfugle, der ikke alene fik den traditionelle nummerplade i form af en letmetalring om det højre ben, men også en farvestrålende ring om den venstre. Farverne gør, at man kan aflæse fuglens identitet i flugten ved hjælp af en kikkert. På den måde kan man få et bedre billede af, hvor fuglene fra de danske kolonier overvintrer. For skestorken har bi kun til låns her i sommerdagene. Om føje tid, når ungerne er flyvefærdige og halvvoksne, går turen mod Vestafrika. Inden den lange flyvetur samles de danske skestorke i Vejlerne og Vadehavet for at tanke op.
Men endnu nogle dage har vi den flotte fugl her på egnen. Mandag så jeg 14, tirsdag 8, mens det onsdag kun blev til disse to.
Og nu vi er ved fugleverdenen, kan vi jo lige tage en gang galskab - nattergalskab med. For den kendte sanger har svigtet os totalt i år. For et par uger side hørte jeg den lige i fem sekunder, men ellers har jeg ikke hørt den - sandsynligvis på grund af det ustadige vejr.
Nattergalen er ellers et sikkert indslag i sommernatten her på Øland i dagene før sankthans. Derfor havde jeg også inviteret gæster langvejs fra i går aftes, så vi sammen kunne nyde nattergalesangen over et stille glas hvidvin. Det kom der ikke meget ud af, selv om vejret var helt perfekt - vindstille og lunt. Efter at gæsterne var gået, tog jeg lige en ekstra nattergalevagt i haven på et par timer. Det fik jeg heller ikke noget ud af - men så til gengæld flyvevåbnets EH-101, der midt om natten måtte en tur til Aggersund for at hente et par uheldige sejlere.
Jo, der sker en masse i luften over Øland, når der ikke er Airshow på flyvestationen...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar