fredag den 15. april 2011

Pastis

Pastis er for fransk-mændene, hvad gin og tonic er for engelsk-mændene. Det er drinken, der nydes som aperitif, som bydes uventede gæster, som drikkes for sjov og for hyggens skyld. Kort sagt drinken, som der altid er en god anledning til - men skál det være helt rigtigt, skal den nydes ved et cafebord under en parasol i Provence, mens man venter på sin tur på petanque-banen.
Der er ikke så forfærdelig mange regler, når det gælder pastis. Det drejer sig om pastis, vand og måske, måske ikke isterninger. Sådan rent gennemsnitlig nyder de fleste pastis som en del pastis til to til fire dele iskoldt vand uden is - men ellers kan man jo blande det, som man har lyst. Bare man ikke blander det med rød sodavand, som det var moderne i min ungdom!
Opfindelsen af pastis tilskrives normalt Paul Richard, som introducerede en anisholdig spiritus i 1932 som erstatning for franskmændenes elskede absinth, der var blevet forbudt 17 år tidligere. Det blev starten til et af verdens største firmaer inden for spiritus - Pernod Ricard - som omsætter for mere end 50 mia. kr., har 17.000 ansatte og markedsfører kendte mærker som Absolute Vodka, Chivas Regal, Havana Club og selvfølgelig Pernod og Ricard samt ikke mindst De Danske Spritfabrikker og Rød Aalborg.
Pastis tilhører en familie af opaliserende spiritus-sorter. Det betyder, at de ved tilsætning af vand bliver mælkeagtige og ugennemsigtige. For pastis vedkommende skyldes dette fænomen indholdet af anisolie, som er opløselig i spiritusopløsninger på 30 procent og derover. Ved tilsætning af vand falder alkoholprocenter til under 30, hvorved anisolien krystalliserer og giver pastissen det blakkede udseende.
Her i huset er Pernod det foretrukne mærke, men da jeg altid foretrækker at have noget at vælge imellem, har jeg normalt også Lisette, som er en discount-pastis, som her i landet markedsføres af Aldi. Da pastis er et udpræget industriprodukt, er der ikke den store forskel på den dyre mærkevare og discount-varen rent smagsmæssigt - men Pernod opaliserer helt klart med en flottere farve. Sammenlign det øverste billede, hvor der Lisette i glasset med foto nummer to, hvor det er Pernod, som er i glasset.
Pastis blev fremstillet som en erstatning for Absinth, der blev forbudt i Frankrig i 1915 - ikke som følge af at man kunne blive blind af drikken, som myten ellers siger, men på grund af nervegiften thujon, der findes i Absinths hovedingrediens malurt. Ved voldsomt misbrug kan thujon medføre sindsyge - og det skete åbenbart i nogle tilfælde i Paris kunstneriske bohememiljøer i begyndelsen af forrige århundrede.
Det franske forbud mod Absinth er af EU betragtet som en teknisk handelshindring, og drikken kan nu nydes i hjemlandet igen - dog skal den markedsføres som en bitter og ikke som en likør, hvad den ellers teknisk set er som følge af tilsætning af sukker.
Men ellers er pastis en god erstatning - dejlig forfriskende og skabt til godt humør. A Votre santé!

Jesper

Ingen kommentarer: