søndag den 24. april 2011

Aggersborg

Forårstrækket af sild gennem Limfjorden lader vente på sig. Så det, der egentlig skulle have været en hyggelig fisketur til Aggersund fredag aften, blev - efter en kort konference med et par stedkendte fiskere - ændret til en hurtig aftentur på Aggersborg.
Det er lidt flovt at indrømme det, men selv om jeg har boet en stor del af mit liv på disse kanter, så har jeg faktisk aldrig været der før.
Og det er en skam, for det er en ganske imponerende oplevelse. Det er Danmarks største ringborg med en diameter på 288 meter - og selv om der i dag kun er selve volden tilbage, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, hvordan der så ud for godt 1.000 år siden.
Skulle det imidlertid knibe med fantasien, er der en flot udstilling lige ved siden af. Her har Nationalmuseet ladet nogle kunstnere boltre sig stoffet - og man følger tømrersvenden Svend, som i et år er beskæftiget med at bygge nogle 48 langhuse, som fandtes inden for volden og var et centralt element i den militær-forlægning, som borgen jo er. Det er museumspædagogik og historieformidling på højt plan.
Aggersborg er bygget på Harald Blåtands og Svend Tveskægs tid. Når man står på Aggersborg og skuer ud over Limfjordens vande, er det også indlysende, at Aggersborg har haft stor strategisk betydning. For netop her mødtes den langsgående trafik gennem Limfjorden med en af hovedvejene op gennem Jylland, som naturligvis krydser fjorden der, hvor den er smallest - ved Aggersund.
Man antager, at det kun har taget et par år at bygge den kæmpemæssige fæstning, der i sin tid har rummet op mod 5.000 krigere - og anlægget vidner om et betydeligt organisationstalent, formentlig bakket op af rå magt. Og det vil næppe være muligt at bygge et tilsvarende anlæg med al den rundkredspædagogik, VVM-godkendelser, vandmiljøplaner og andet pladder, som plager dansk politik i vore dage. Forresten ville der nok heller ikke være plads til krigerne, når først juristerne og økonomerne havde sat sig på området.
Men tag selv forbi og se Aggersborg - et imponerede minde om nationens fødsel i en tid, hvor der stadig var nogen, der syntes, at Danmark og danske værdier var værd at kæmpe for.

Jesper

3 kommentarer:

Margot sagde ...

Så flott! Har selv bare vært til Fyrkat og Hedeby; mye mindre, men fremdeles imponerende! Litt trist at Hedeby ligger I Tyskland nå i dagen…

Jesper Hansen sagde ...

Hej Margot
Tak for kommentaren, som jeg blev glad for.
I min ungdom var vi i den danske spejderbevægelse meget inspireret af vikingerne - og jeg har faktisk selv været med til at bygge en såkaldt landnamshytte i stil med langhusene på Aggersborg. Da jeg ved, hvor stort et arbejde det er, giver det ekstra respekt for installationer som Fyrkat, Hedeby og Aggersborg. Skulle du få lyst til en gang at se Aggersborg, har vi et værelse klart til dig i det lille hus på Øland.

mvh
Jesper

Margot sagde ...

Dere Skandinaviske speiderne får alle moro. Men takk, Jesper! Jeg vil huske det.