fredag den 7. januar 2011

Knud Lavard

Det er i dag 880 år siden, at Knud Lavard blev myrdet. Det skete i Haraldsted skov ved Ringsted - og var angiveligt et rigtig lumsk baghold begået at hans fætter Magnus. Mordet udløste en borgerkrig, som varede frem til 1157, hvor Valdemar den store kom til magten. Valdemar den Store var i øvrigt Knud Lavards søn og var født otte dage efter mordet.
Både Knud Lavard og Magnus var som kongesønner oplagte kandidater til kongetronen, når kong Niels - far til Magnus - en gang døde, og det var da også baggrunden for, at Knud blev dræbt.
Sådan kan politik - kampen om magten - være både hård og blodig. Uden at drage paralleller i øvrigt kan jeg ikke lade være med at tænke på den standende kamp om statsministerposten. Men der er en forskel alligevel - for både Magnus og Knud Lavard havde faktisk evnerne til at lede landet.
Knud Lavard er blandt andet mindet med et kors i Haraldsted skov og i Ringsted kirke, hvor han ligger begravet. Men det flotteste minde over ham - sådan efter denne bloggers beskedne opfattelse - blev nok sat af Skousen og Ingemann, der i 1971 lavede en næsten 15 minutter lang sang om mordet i Haraldsted skov.
Skousen og Ingemann stod i sin tid for noget af det mest originale musik, der nogensinde er produceret på dansk - og i Danmark - og trækker på den måde en lige linje tilbage til tiden, hvor landet blev samlet som nation. Og så kan jeg godt lide, at sangen med sine 15 minutter udviser en næsten Lars Løkke-agtig foragt for den offentlige mening. Så lang en sang er nemlig kommercielt set selvmord - for den vil stort set aldrig blive spillet i radioen i sin fulde længde.
Nu er denne blog jo ikke radio, så vi tager lige den lange udgave:


Jesper

Foto: Illustrationen er lånt fra nordkysten.nu, som imidlertid ikke har krediteret billedet.

Ingen kommentarer: