tirsdag den 28. september 2010

EdderkoppenNetop nu byder naturen hver eneste morgen på mange muligheder for at studere edderkopper - hvis man da altså ikke lige lider af araknofobi, som skræk for edderkopper hedder.
Det er sådan en lidt underlig fobi, som i lighed med andre fobier bygger på nogle helt urimelige forestillinger. For faktisk er edderkoppen en af menneskets bedste venner. Som insektspiser gør den en utrættelig indsats for at holde vore huse og haver fri for alskens kryb og utøj. Som for eksempel Peter her, som jeg fangede i linsen forleden morgen, mens han var godt i gang med at sætte en hveps til livs.
Hvepsen var i løbet af den foregående dag gået i nettet og var blevet pacificeret med lidt spind. Herefter har edderkoppen givet den en indsprøjtning med en gift, som opløser de indre organer og gør hvepsen mør og lækker - lige til at spise sådan en tidlig morgen. Netop nu er edderkopperne i storform og bygger kæmpemæssige spind - ofte flere meter i diameter - i haven, så de kan nyde godt af sensommerens insektrigdom. Og skulle de ikke lige nå at få spist op, så er deres gift også konserverende på insekternes indvolde, så kadaveret eventuelt kan gemmes til en anden god gang.
Specielt her ude på landet kan edderkopperne være en god hjælp i nøden, når antallet af fluer bliver for voldsomt indendørs. Så må vi til gengæld leve med lidt spind i kroge og hjørner. Det ser ikke så pænt ud, men da vi alligevel ikke kan holde edderkopperne ude, kan de jo lige så godt få lov til at arbejde for huslyet. Og så kan vi jo fjerne spindene lidt længere henne på året, når der alligevel skal gøres hovedrent til jul.
Edderkoppens spind er forresten et dybt fascinerende materiale.En edderkoppetråd er fem gange så stærk som en lige så tynd tråd af stål. Oven i købet er edderkoppens tråd meget let. Et gram edderkoppespind vil have en længde på 13 km. Sikringstrådene er så tynde, at der skal bruges 130 km tråd for at nå op på et gram. Det betyder, at en sikringstråd, der er så lang, at den kan nå hele vejen rundt om Jorden (40.000 km), kun vil veje 300 gram.
Der er ingen tvivl om, at det vil kunne revolutionere vores byggeteknik for eksempel til broer, hvis vi mennesker kunne lure edderkoppens hemmelighed af.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: