torsdag den 16. september 2010

Dagens ord XXX

Kulturministeriet har netop søsat en to-årig kampagne, Gang i Sproget, som skal gøre os mere bevidste om det danske sprog. Det er et godt initiativ, som jeg forventer mig meget af - også selv om jeg synes, at kampagnen er kommet lidt skævt i gang med sin lallende accept af unge københavneres mærkværdige facebook-sprog.
Men kan vi øge den sproglige bevidsthed blandt unge, blandt skolelærerne og blandt journalisterne, så er det en pris, der kan være nødvendig at betale.
Dagen i dag har været en lang plage på det sproglige område. På grund af en eksplosions-ulykke i Aars havde jeg fjernsynet tændt - og igen og igen måtte jeg lægge øre til danske journalisters manglende forståelse for det, som med et fint ord kaldes kongruens - altså at der er overensstemmelse i talbøjningen mellem hovedordet og et efterfølgende stedord. To eksempler: AMO har trukket fem af deres produkter tilbage, Hovedstadsregionen skal fyre 12oo af deres sosu-hjælpere. I begge tilfælde skulle det have heddet sine i stedet for deres, da både AMO og Hovedstadsregionen er ental. Det er en rigtig træls fejl, som det er rigtig træls at høre på - og så skal jeg nok lade være med at rode op i alle de andre fejl, som blev begået i løbet af dagen. For jeg håber i et anfald af håbløs optimisme, at Kulturministeriets kampagne kan være med til rette op på niveauet - alt andet vil da være "nedern".

Jesper

2 kommentarer:

Lyngby sagde ...

Hej Jesper din gamle sprogekvilibrist. Kan da kun være enig med dig, men må så også nævne, at du vil blive hængt skudt og brændt på bålet i Aars lørdag, hvis du møder lokale. De er ved at gå i selvsving, når man skriver Kimbrerbyens navn med Å.....
Vi ses i morgen.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Falkeøje...
Ups, det var nu en almindelig slåfejl, som jeg iler med at rette. Da jeg i sin tid boede i Aalborg, lagde jeg selv meget vægt på de to a'er.
Men måske er der i virkeligheden tale om en freudiansk slåfejl, som vel kan undskyldes med, at jeg er fra Farsø. Jeg mener, i Farsø har vi nu altid ment, at dem i Aars ikke skal bestemme alting...:-)