mandag den 20. september 2010

Anders And i Danmark

Efter mange års fald i oplagstallet er det i den forløbne uge lykkedes ugebladet Anders And & Co at vende oplagskurven - i det mindste for et enkelt nummer af bladet.
Det skyldes selvfølgelig historien "Turen går til Danmark", hvor Anders og ungerne af Onkel Joakim bliver sendt til det yndige land med de brede bøge for at lede efter Leif den Lykkeliges halskæde. Det bliver en sand tour de force, som bringer ænderne rundt til danske seværdigheder som Jelling-stenen, Den lille Havfrue, Nyhavn og Amalienborg, altimens at Anders spiser tonsvis af wienerbrød. Mest af alt ligner historien et bestillingsarbejde fra Dansk Turistråd, men morsomt er det nu alligevel. Der bliver taget venligt gas på kongehuset og dets forkærlighed for gravhunde, og som en kommentar til, at Den lille Havfrue pt er på verdensudstilling i Kina, er den naturligvis skiftet ud med en ægte Hongkong-kopi, som man kan se på forsiden af bladet.
Vi møder også vores cykelglade statsminister, der i det disneyske univers selvfølgelig hedder Lars Grynte Grismussen og bærer kortbukset habit og cykelhjelm.
Det er en sjov, veldrejet og spændende historie, men det har altså ikke meget at gøre med Anders And, som vi kender og elsker ham. Der er en hel verden til forskel mellem Carl Barks og så dette stunt, som har gjort sidste uges nummer af "Verdens sjoveste ugeblad" til en bestseller.
Successen er i hus for Serieforlaget, og bladet gik i følge Politiken allerede i udgivelsesugen til gode priser i antikvariaterne - simpelthen fordi hele oplaget røg over disken, og mange forhandlere måtte melde udsolgt allerede efter få timer.
Serieforlaget og Gutenberghus (nu Egmont-gruppen) har gennem årene gjort et stort arbejde for at holde liv i Anders And, der med sin politisk ukorrekte adfærd ikke er særlig populær i Disneys hjemland USA - og på den baggrund har jeg det helt fint med, at forlaget har taget chancen og scoret en rigtig blockbuster med denne historie. Så kan jeg godt leve med, at Anders i historien slet ikke er så uheldig, så urimelig og så kolerisk, som vi ellers kender ham.

Uaakk
Jesper

2 kommentarer:

papagreenfoto sagde ...

hej Jesper

jeg har 9 stk af omtalte Anders And blad til salg til højeste bud ;-)))

Per Gissel sagde ...

Hej papagreenfoto
Prisen er jo trykt på forsiden: 34,00 kroner. Men du skal have et fair bud: 40,00 + porto
/Per Gissel