mandag den 21. juni 2010

Sommersolhverv

Grønlænderne er generelt set meget fredelige mennesker. Hvor de fleste nationer har valgt en revolution eller et slag som dato for deres nationaldag, har Grønland valgt sommersolhverv - og det er da sympatisk.
Derfor har dagen i dag - ud over at være årets længste - også været den grønlandske nationaldag. Her i huset fejrede vi dagen ved at hejse det grønlandske flag - selvfølgelig, og så tog vi en tur til Aalborg, hvor det lokale grønlandske hus bød på musik, taler og nationaldags-brunch med grønlandske lækkerier som rejer, hellefisk og laks.
Der er et frodigt grønlandsk miljø omkring huset - og det er en fornøjelse at komme der. Alle begivenheder er pakket ind i musik og sang - med koret Ikinngutigiit, Vennerne, som den solide rygrad.
Årets store samtaleemne var naturligvis den strandede finhval i Vejle. I denne kreds af hvalspisere forekom det meste af affæren temmelig surrealistisk - og forståelsen for, at man vælger at destruere 30 tons godt kød kan ligge på et meget lille sted.
Solhvervsfesten er en god gammel fest - både i Grønland og her i Skandinavien. Det er årets længste dag, dagen hvor solen står højest på himlen og dagen, hvor det hele vender. Og sådan en dag er jo nok værd at fejre.
I dag stod solen på kl. 4.26 og går ned igen kl. 22.20 her i Østerby. Det giver en samlet dagslængde på 17 timer og 54 minutter, knap 12 timer længere end ved vinter-solhverv. Allerede i morgen tirsdag vil dagen være aftaget med nogle få sekunder og på fredag er dagen aftaget med et minut. Herefter begynder det at gå stærkt med først to minutter om dagen, så tre og så videre. Inden juli er omme aftager dagen med hele fire minutter om dagen.
Men den tid, den sorg. Her i Nordjylland kan vi glæde os over, at nætterne er betydeligt lysere end sydpå i landet - og så kan vi glæde os til den traditionelle midsommerfest på onsdag. Her på stedet har det lokale beboerlaug inviteret til Sct. Hans-fest og bål nede ved skolen.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: