mandag den 30. november 2009

Julestjernen

Sjovt nok fejrer man julen i julemandens eget land - Grønland - på en meget disciplineret måde.
Der er ikke noget med at tage julen på forskud, nej, man venter pænt til første søndag i advent. Men så går det til gengæld også løs for fuld udblæsning. Ethvert ordentligt grønlandsk hjem har for eksempel mindst en julestjerne i vinduerne. Det har vi selvfølgelig også på Øland - og den blev særdeles udisciplineret tændt allerede lørdag.
Næste weekend skal der nok komme et par stykker mere til, men der er altså lige lidt elektriker-arbejde, som skal gøres først - for ledningerne er altså blevet væk under flytningen.
Inden jeg vendte næsen mod Norge i søndags, nåede jeg også lige at få sat en lyskæde på det nysindkøbte grantræ i indkørslen, så nu juler vi altså derudaf.
Glædelig jul hedder på Grønlandsk Jullimi Pilluarit, og det er noget af det, som er meget svært for danskere at udtale. De to ll udtales nemlig som et stemt l, hvilket er en lyd, der ikke findes på dansk, så mange udtaler det fejlagtigt som sl. Jeg har selv været turen igennem. Det har kostet blod, sved og tårer, men i dag kan jeg da høre, hvor forkert sl-lyden er.
Ikke desto mindre vil jeg ønske en rigtig glædelig jul til alle.

Jullimi pilluarit
Jesper

Ingen kommentarer: