lørdag den 5. september 2009

Dinas tagetesJeg ankom til Østerby ved 10-tiden fredag aften. Det var mørkt og regnfuldt - og jeg bandede over, at broen over Ryå skal repareres, hvilket forlænger turen mellem Øland og lufthavnen med 15 km. Ad små mørke regnvåde veje som det bestemt ikke var nemt at finde i septembermørket.
Så er det godt at stå op lørdag morgen og se Dinas tagetes i fuldt flor på altanen. For er der noget, Dina har et godt tag på, så er det tagetes.
Det begyndte vel allerede dengang, vi flyttede til Straumsbukta. For sjovs skyld såede hun nogle frø, som hun havde fået af sin søster. Selv om det var sent på sommeren, kom der de mest fantastiske blomster ud af det. Og siden er det gået slag i slag.
Og som om blomsterfloret ikke er nok, så tiltrækker tagetes også masser af sommerfugle. På billedet ser vi to eksemplarer af nældens takvinge, som er travlt beskæftiget med at suge nektar til at føde de kommende generationer med. For når alt kommer til alt, så er det jo sommerfuglens eneste bestemmelse - at bringe nye generationer frem. Så kan den jo være så smuk, det skal være. Reproduktionen er livets højere mening. Men når man nu ser nældens takvinge sidde der i tagetes-blomsterne er det også klart, at de strålende farver faktisk er en enestående camoflage.
Tagetes er forresten en ganske nyttig plante. Den har en stærk duft, som en del skadedyr ikke bryder sig. Desuden udskiller den en gift fra rødderne, som dræber nematoder - nogle skadelige orme, som ofte optræder i monokulturer. Derfor kan man med fordel plante tagetes mellem grøntsagerne i urtehaven - og det vil vi da så gøre, når vi næste år skal til at dyrke den store have i Østerby i fuldt omfang.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: