fredag den 11. juli 2008

Tomattid

Så er de første tomater af egen avl ved at være modne.
Det er en gammel tradition fra Grønland, når vi har tomater i vindueskarmen. For indsatsen står næppe mål med udbyttet. Jeg vil nemlig anslå som situationen ser ud netop nu, at den samlede høst i år bliver på cirka 10 tomater. Men jeg giver ikke op - for der er altså ikke noget som smagen af de tomater og agurker, man selv har dyrket!
Vidste du i øvrigt, at ketchup oprindelig var en tynd fiskesauce fra Malaysia og Indonesien? Den blev kaldt kitjap og kom til Europa i 1700-tallet. Her begyndte man at tilsætte forskellige krydderier og grøntsager, men det var først i 1876, at H.J. Heintz fandt på den ketchup, som vi kender i dag. Altså med tomater som hovedingrediens og så tykflydende, at det kan være svært at få ud af flasken.
Heraf ketchup-effekten - altså det at man slår og slår på flasken for at få indholdet ud - og pludselig kommer der meget mere, end man har brug for! Det er i øvrigt sagt om Heintz, at det er den eneste amerikaner, man kan slå på uden at starte en krig!
Pudsigt nok er det Heintz´ skyld, at ketchup i dag er populært over hele verden, ja, det er vel nærmest et symbol på udbredelsen af den vestlige kultur ligesom Coca-Cola. Sommetider er menneskene altså underlige...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: