søndag den 6. juli 2008

Den gule fare

Gul er reklame-designernes foretrukne farve, når de skal visualisere et rigtig godt tilbud - for eksempel i tilbudsaviser. Men også rigtig mange blomster benytter den gule farve, når de skal tiltrække insekterne i kampen om fortsat at have en andel i genpuljen.
Netop nu står engene og grøftekanterne i fuldt, gult fler. Det endda selv om mælkebøtterne allerede er blomstret af.
Smørblomst, ranunkel, engblomme, engkabeleje, vild løvemund. De er der allesammen med et råb til de flittige bier: Kom og bestøv mig.
Gul er solens og lysets farve - og minder om guld, som symboliserer rigdom. Det er vel overflødigt at tilføje, at gul også symboliserer prostitution. I islam symboliserer gul visdom og i kristendommen det evige liv og Guds herlighed. I det gamle Kina var gul den fornemste farve og i perioder forbeholdt kejseren. Jeg erindrer stadig realskolen, hvor min historielærer, Hr. Bøves, gjorde et stort nummer ud af at advare os mod den gule fare. De store horder af asiater, som bare ventede på at overtage den vestlige civilisation.
Gul er nemlig også falskhedens farve. Mange steder er gult symbol på fejhed- gul feber og gulsot er nogle rigtig grimme sygdommer.
Men flot ser det under alle omstændigheder ud. Billederne er taget fredag eftermiddag, da jeg kørte fra arbejde.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: