søndag den 2. oktober 2022

Gallataffel i sildelauget

Royale lækkerier

Det blev til en sand tour de force i den højere koge- og konditorkunst, da Øland Sildelaug fredag sluttede september med et brag af en middag. Opskrifterne var inspireret af serveringerne, da Dronning Margrethe 11. september fejrede sit 50 års tronjubilæum med gallataffel i Riddersalen på Christiansborg.

Her var landets højeste rangklasser - dog ingen øboere - til stede sammen med toppolitikere og topembedsmænd fra Færøerne og Grønland. Og menuen var præget af elementer fra alle tre rigsdele. Således også på Øland denne fredag aften.

Viceoldermanden (skriverkarlen) og dessertmesteren havde nænsomt redigeret i de originale opskrifter, så de var praktisk, økonomisk og pædagogisk tilpasset de lokale forhold. Det kom der en fantastisk aften ud af - også selv om et strømsvigt i flere af Medborgerhusets komfurer lagde solide hindringer i vejen og skabte trængsel i den funktionsdygtige del af køkkenet.

Som opvarmning bød giftblanderen på aftenens brændevin, der var både lokal og skarpskåren - lavet på hyldeblomster - og så gik arbejdet ellers i gang.

I forretten favnede vi hele Rigsfællesskabet. Færøske kammuslinger i hummersauce med friskpillede grønlandske rejer, pyntet med kvansnacks serveret på skaller fra Meny i Aabybro. Hummerbasen var fra Royal Greenland, men det skal retværdigvis nævnes, at den er lavet på stillehavshummer. Pyt, for den smager fantastisk, når den lige får en sjat cognac og lidt fløde.

Hertil nød vi cremant d'Alsace - Giersberger helt nøjagtig, som er en herlig og rent smagsmæssig meget lettilgængelig mousserende vin lavet på nøjagtig samme måde som ægte champagne.

Da Dronningen holdt taffel, var hovedretten moskusokse med tarteletter med urter. Desværre er markedet for moskus helt støvsuget i øjeblikket, så det var ikke praktisk muligt at skaffe denne særlige grønlandske råvare. 

Det blev i stedet langtidsstegt hvidvinsmarineret kalvecuvette og hertil purerede rodfrugter, carotter og stikkelsbærkompot på bær fra haven på Nørremarksvej. Det er alt sammen forholdsvis nemt at lave - og bestemt et kongehus værdigt i smagsoplevelser. Men det tager tid, så skriverkarlen havde været ude allerede dagen før med forberedelserne.

Den helt rigtige vin hertil ville nok have været en Chateau Caix fra den royale families vinslot, men det var også uden for det praktisk mulige. Caix ligger i Cahors-distriktet, hvor hoveddruen er Malbec, så valget faldt i stedet på på en Malbec fra Trapiche i Argentina. Den er til at købe mange steder, rimelig i pris og så er den rent smagsmæssigt en lettere vin end de meget tannin-holdige vine fra Cahors, der helst skal lagres længe.

Desserten var en ren showstopper, hvor dessertmesteren også måtte i gang med forberedelserne flere dage før. Ved Dronningens gallataffel blev der serveret en såkaldt regentkage - udviklet af Odense Marcipan, der er kongelig hofleverandør. Dessertmesteren havde valgt at følge opskriften ret slavisk, men med et lokalt islæt af kvæder fra SEP's have.

Et særligt element - nu er det jo Daisy's kage - er margueriter i fondant - og her demonstrerede Martin og Michael, at barndommens leg med modeller-voks ikke var spildt. Der kom flotte blomster ud af den fra Bagedysten så velkendte fondant, der ret beset ikke er andet end smeltede skumfiduser rørt op med flormelis.

Til regentkagen i Guilde de Hareng-versionen serverede vi en mousserende kirsebærvin - RØD fra Frederiksdal på Lolland lavet på de fineste danske Stevnskirsebær, der har optimale vækstbetingelser i det danske klima. Vinen er en helt speciel oplevelse fjernt fra den traditionelle danske meget søde kirsebærlikør.

Det blev sent, inden dette nærende pragtmåltid var serveret, og den afsluttende  normalt malmklingende afsyngning af Ølandsangen var ærlig talt noget forpint at høre på. Det vil være ren fornærmelse mod øens smukke nationalsang at påstå andet. Men der bliver heldigvis også tid til en revanche.

Oldermanden har besluttet, at menuen skal gentages til oktobers dameaften, så fruerne har noget at glæde sig til, når denne flere gange corona-udskudte begivenhed løber af stablen den 28. oktober.

Ingen kommentarer: