torsdag den 13. oktober 2022

Beskeden høst

Valnødder

Så er årets valnødder bragt i hus. Høsten er bestemt ikke prangende, men i en lille husholdning går det nok an. Jeg bruger mest valnødderne som snacks ved gæstehud - og så mange gæster har jeg jo heller ikke. I øvrigt er det blevet til yderligere en halv snes valnødder, efter at billedet var taget.

Årets valnødder er fine og store og for de flestes vedkommende fuldstændigt lydefri. De er skyllet i vand, børstet med opvaskebørsten og så også skyllet i atamon, så de bør kunne holde sig næsten ubegrænset. I hvert fald har jeg fortsat valnødder fra sidste år, som jeg går og spiser af for at få dem ud af verden.

Valnøddehøsten har været beskeden, og jeg har heller ikke de store forventninger til næste år. Mit valnøddetræ fik nogle grimme frostskader, da det var ungt og nyplantet i 2011 - og siden er er der også kommet stormskader til for et par år siden. Skaderne forsøger jeg forsigtigt at reparere på med en langsigtet beskæringsplan for at redde det temmeligt kostbare træ. I løbet af den kommende måned fjerner jeg træets største og i år bedst bærende gren for at rette op på træet, så det forhåbentlig kommer til at se harmonisk ud, når det bliver voksen, hvilket der endnu er nogle år til.

Valnød er et temmelig sart træ. Beskæringen kan kun foregå i perioden lige efter løvfald, da valnød er en såkaldt bløder, der nemt kan gå ud, hvis man beskærer, mens der er saftspænding i veddet. De fleste valnøddearter er heller ikke særligt egnede til det danske klima, men mit træ er en canadisk sort, broadview, som fint tåler frost og bærer nødder allerede, når det er omkring tre år. Sorten har min varmeste anbefaling, men det er som sagt temmelig kostbart. Prisen for et udplantningstræ ligger i øjeblikket omkring 1.000 kroner.

Ingen kommentarer: