Trivia til julefrokosten
En nordmannsgran på to meter har cirka 200.000 nåle. Så er der altså ikke noget at sige til, at der skal gang i støvsugereren, når træet skal ud af stuen.
I Grønland sker det altid efter Helligtrekongers-dag, mens det her i landet vistnok er mest almindeligt, at det sker umiddelbart før nytår. Jeg ved det ikke præcist, for det er efterhånden nogle år siden, vi har haft juletræ - og her i huset gør vi jo som i Grønland.
Det er muligvis svært at finde en nål i en høstak, men det er til gengæld ganske nemt, hvis træet har været inde. Også selv om nordmannsgran er europæernes foretrukne juletræ, netop fordi det holder godt på nålene.
Der produceres årligt 10 millioner juletræer i Danmark. Det er ikke dem alle, der er to meter høje, men lad os forsigtigt sige, at der er 125.000 nåle på et gennemsnits-juletræ. Så giver det en samlet produktion på hele 1.250 milliarder nåle. Måske de betrængte danske juletræsproducenter skulle bede om støtte fra støvsugerfabrikkerne?
For juletræs-produktionen i Danmark er under pres. Først og fremmest fra østeuropæiske producenter, som har lært kunsten og kan gøre det meget billigere end de danske. Men også fordi især de mindste træer blev hårdt ramt under den tørre sommer i 2018. Tørken betød, at træerne ikke producerede nok harpiks til at modstå borebarkbillerne. Det fortsatte i 2019, hvor de glubske biller på grund af det lune efterår fik en ekstra generation. Normalt får borebarkbillen tre generationer i løbet af en sommer, men sidste år blev det altså til fire - og en borebarkbille formerer sig med en faktor 200, så igen er vi oppe i de store tal...
Jer er i gang med juleartiklerne, så det er grunden til, at jeg pludselig kan øse al denne trivia ud over læserne. Men jeg holder af julestoffet, der ligger fint til min pen - midt i al corona-tristheden. Der er i øvrigt det lille lyspunkt i den sammenhæng, at på grund af coronaen er den danske beskæftigelse øget i skovene. For den billige og nøjsomme arbejdskraft fra østeuropa kan ikke komme til landet på grund af pandemien.
For resten stammer nordmannsgran fra Kaukasus, hvor træet blev opdaget i 1836 af den finske botaniker Alexander von Nordmann - deraf navnet. Og så kan en nordmannsgran blive op til 30 meter høj. Det fineste ved uden knaster fra gamle træer bruges til violinbunde. Ja, jeg kan blive ved...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar