onsdag den 4. september 2013

Blålyn

En bombe under jordbærrene

Og det kan sige bumbum, bumbummelum...
Det er de underligste ting, jeg finder i jorden.

Tirsdag aften var jeg i gang med at fjerne nogle gamle jordbærplanter og gøre klar til de nye. Under gravearbejdet gik jeg lidt dybere, end dengang jeg anlagde jordbærbeddet - og havde derfor hevet en lille halv snes mursten op af jorden, da en lille plastikbeholder dukkede op.

Det var en slags patron eller granat - tydeligt mærket med HMAK, der som bekendt er en forkortelse for Hærens Materielkommando.

Jeg var ret overbevist om, at der sikkert var tale om et blålyn - et militært kanonslag, som ivrige Tintin-læsere kender under navnet Thunderflash. Det var sådan en tingest, kaptajn Haddock ved en fejl antænder i slutningen af Det hemmelige våben.

Men nu er jeg ikke meget for at omgås eksplosiver uden at have fuldstændigt tjek på situationen - og da jeg aldrig har været soldat, sagde mærkningen M66 mig ikke noget som helst. Jeg kontaktede derfor politiet, som imidlertid ikke turde sige noget - og jeg blev derfor viderestillet til Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, der åbenbart er døgnbemandet.

Her kunne man bekræfte, at M66 er et blålyn - og så burde sagen vel egentlig slutte her. Men jeg sagde desværre lidt for kækt tak for oplysningen og meddelte, at så smider jeg bare tingesten i skraldespanden.

Så blev manden i telefonen meget alvorlig og meddelte mig, at borgerne har pligt til at aflevere sprængstoffer og fyrværkeri på genbrugspladsen.

Så nu ligger mit blålyn i en plastikpose i værkstedet og venter pænt på næste gang, turen går til genbrugspladsen...

Det er i lidt besynderligt med alle de ting, som dukker op af jorden. Den forrige ejer af huset har tilsyneladende haft en mærkelig vane med at begrave alt muligt i baghaven. Utallige murbrokker er det blevet til. En god del af min nye havepejs er opført med brugte mursten, som jeg har gravet op af jorden. Det er efterhånden også blevet til en halvhundrede herregårdssten, som jeg blandt andet har brugt til at kante græsplænen.

Et blålyn er i øvrigt et ganske heftigt stykke fyrværkeri. Prøv at se denne video, hvor et blålyn sætter videokameraet ud af spillet:

1 kommentar:

Nold sagde ...

Det er OBSrøg røghåndbombe M66 du har fundet
De er ikke særligt kraftige giver et mindre knald og laver en røgsky

Blålyn hedder også M66,og er 20 cm lange blå rør, indtil 2011, hvor de blev gule og hedder M11