søndag den 15. september 2013

Berlevåg Mannssangforening

Fra Nordkap til Nordjylland

Berlevåg Mannssangforening på scenen i Gryden.
Folk i Rebild, der ellers er vant til lidt af hvert, var enig om, at landsbyens berømte bakker aldrig før havde oplevet noget lignende.

Normalt er det svulstige taler, opera eller amerikansk marchmusik, man kan høre i Rebild Bakker, men lørdag var turen kommet til Berlevåg Mannssangforening og norsk korsang - og det er jo anderledes nede på jorden.

Heftig og Begeistret!
Koret havde taget turen fra Nordkap til det danske land - med en dansk boende berlevåging som guide og konferencier. Lørdag eftermiddag optrådte de i Gryden mellem lyng og himmel i en totimers friluftskoncert - i godt vejr, mens vi med paraply i hånd ventede på efterårets snarlige komme.

Mandskoret fra tettstedet eller fiskeværet Berlevåg blev verdensberømt over en nat i 2001, da instruktøren Knut Erik Jensen lavede filmen Heftig og Begeistret. Det skete, mens jeg opholdt mig på Lofoten - og jeg havde nærmest første parket til begivenheden. Jeg så filmen i Kinografen i Svolvær, da den havde landsdækkende norsk premiere - og betragtede den som et stykke norsk folklore uden den helt store betydning.

Folk hyggede sig i bakkerne.
Jeg skulle blive klogere, skulle jeg. Filmens dramaturgi er i virkeligheden prototypen på et stykke reality-TV, og det ramte tidsånden i en periode, hvor Robinson-ekspeditionen først var ved at finde formatet. Flere end 500.000 solgte billetter alene i Norge slog successen fast - og siden skulle Berlevåg Mannssangforening tage verden med storm. Ikke mindst i toeren, hvor de blandt andet sang på Ground Zero kort tid efter massakren på Twin Towers.

Filmene er - eller rettere var - magisk fascinerende i sin tid - og lad det være sagt med det samme: Magien fulgte ikke med i Rebild Bakker. Koret har været gennem et generationsskifte - og jeg er heller ikke helt sikker på, at bakkerne er den rigtige kulisse. Men ideen var god - og vi hyggede os da i den lune eftermiddag, så fred være med det. Det blev en god og hyggelig eftermiddag.

De grå hjelme dominerede publikum.
Samtidig var det et fascinerende møde med de grå hjelme, som journalisten Torben Steno har døbt den gruppe af godt og vel midaldrende, gråhårede, pageklippede kvinder, der i vore dage udgør kulturindustriens altædende heavy users.

Disse kvinder har travlt. Jeg kunne forstå, at det i høj grad giver street respect, hvis man når så meget kultur som muligt i løbet af en dag - og flere af de omkringsiddende havde da også som japanske krydstogtturister inden koncerten nået flere kunstudstillinger i Rebild kommune, der åbenbart er en slags kulturelt Disneyland, inden at de efter koncerten med mandskoret skulle i biografen i Skørping for at se Heftig og Begeistret.

Godt og vel midaldrende kvinder er
kulturindustriens heavy users - her et
lille udvalg fra koncerten i Rebild Bakker.
Det er et kulturelt miljø, der giver plads til masser af attitude og namedropping - også selv om det netop er fordybelsen, der er gruppens dannelsesideal. En af kvinderne fik grundigt blandet film og egne erfaringer sammen og mente således at erindre, at filmen var dansk og handlede om et rejseselskab i bus til Nordkap.

En anden grå hjelm havde travlt med at overbevise mig om, at hun havde set filmen - og gentog henført flere gange, at det netop var sådan en film, man ikke var færdig med, når man gik ud af biografen. Her må man altså have mig undskyldt - det er da en god film, en smuk film, en gribende film, men det er sågu ikke en film, der forfølger en resten af livet...

Koncerten i Rebild Bakker var arrangeret af Kulturelt Samråd i Rebild Kommune, og der var gratis adgang. Det fik også de grå hjelme i begejstring, for det er da fantastisk, at kommunen sådan giver gratis adgang til kultur i verdensklasse.

Det undrer mig meget, at kvinder, der ellers opfatter sig som hørende til den intellektuelle elite, kan tro, at noget som helst er gratis. Gratis betyder som bekendt bare, at der er en anden, der betaler for dig - i dette tilfælde altså de i forvejen hårdt trængte skatteydere i Rebild Kommune.

Men som der står i Biblen. - Til dem, der har, skal der gives... og jeg nød trods alt denne dejlige eftermiddag i Rebild Bakker.

Her er en smagsprøve på Heftig og Begeistret:

1 kommentar:

Ole sagde ...

"De grå hjelme" - det udtryk har jeg aldrig hørt tidligere. Det er et fantastisk udtryk, der giver et klart og genkendeligt billede på den indre nethinde.
Dit fysiske billede underbygger det på fornemste vis.