mandag den 12. marts 2012

Christian Michael Rottbøll

Da jeg forleden skrev om Børglum Kloster og klostermøllen, modtog jeg en mail fra en af bloggens faste læsere, Ole Anker.
Han gjorde mig opmærksom på en lille detalje ved møllen, som jeg ganske vidst har hørt tidligere, men som jeg i skyndingen fuldstændig havde svedt ud. Normalt står stillestående møller med vingerne i X, men møllen ved Børglum står med vingerne i korsform.
Det har den gjort siden 26. september 1942, hvor sønnen på Børglum, Christian Michael Rottbøll, på tysk foranledning blev skudt af det danske politi i København. For denne ugerning blev en skydeglad dansk kriminalassistent belønnet med en dusør på 300 kroner af Københavns daværende politidirektør - og historien er unægtelig en plet på dansk politis historie.
Rottbøll blev begravet ved Børglum den 4. oktober 1942 - og i Børglum klosterkirke findes der en mindeplade for ham.
Christian Michael Rottbøll var en af pionererne i den danske modstandsbevægelse. Han deltog i den finske vinterkrig og tog efter tyskernes besættelse af Danmark til England, hvor han blev trænet i SOE. Den 17. april 1942 vendte han med faldskærm tilbage til Danmark, hvor han tog fat på at organisere modstandsbevægelsen i Nordjylland. Desværre blev han angivet af en stikker og flygtede til København, hvor han blev taget og skudt af det danske politi. Christian Michael Rottbøll blev kun 25 år.
Samme dag blev møllen stillet i kors - og har altså stået sådan siden for at hædre denne virkelige danske helt. Tak til Ole Anker, fordi han mindede mig om den historie.
Det er en tankevækkende fortælling, som er mere aktuel end nogensinde i en tid, hvor den danske statsminister og hendes følge af små Frits Clausevitser fra Folketinget prøver at knytte Danmark stadig tættere til EU og ikke mindst den tyske kansler. Hvis vi ikke snart siger stop, kan den dag snart komme igen, hvor dansk politi på tysk foranledning skyder danske statsborgere. Skammeligt.

Foto: Undertegnede og Niels Clemmensen

Ingen kommentarer: