mandag den 4. juli 2011

Dåhjortens spring
Mandag aften kørte jeg lidt rundt i distriktet lige før solnedgang - og nede ved Oxholm var jeg så heldig at få et glimt af en dåhjort, som gik rundt i kornmarken over for kirken.
Det er første gang, jeg ser dådyr i området - og hjorten stammer helt givet fra en udsætning i Oxholm-skoven sidste år. Det passer også meget godt med geviret. Så vidt jeg kan se - og uden at hævde at være ekspert på området - er hjorten to eller tre år gammel, for dåens karakteristiske skovlformede gevir er endnu ikke fuldt udformet, hvilket først sker, når dåhjorten er fire år.
I de seneste par år er der udsat en del dådyr i Jammerbugt kommune. Hensigten er naturligvis at øge mangfoldigheden i faunaen - og give jægerne flere muligheder. Det må de dog vente med, for i forbindelse med udsætningsprojektet er dådyrene i Han Herred fredet frem til 2013. Hvis man ved et uheld kommer til at skyde et dådyr, vil man dels få en sigtelse for overtrædelse af jagtloven, dels blive forelagt et erstatningskrav fra folkene bag udsættelsen - og sådan en dåhjort løber nemt op i nogle tusinde kroner.
Personligt synes jeg, det er fint med udsættelsen. Dåhjorten er dagaktiv i modsætning til rådyrene, så der er faktisk en større chance for at få dem at se - og måske endda et flottere foto - og så skulle dådyrene angiveligt ikke være så hårde ved vegetationen, som rådyrene er i øjeblikket, hvor der tilsyneladende også er ved at være for mange af dem. Så lidt sund konkurrence mellem arterne vil sikkert være en berigelse for både skov- og landbrugsdriften i området - og så har jeg slet ikke tænkt på risikoen for at få et rådyr ind mellem alle mine nye træer i haven...

Jesper

2 kommentarer:

Hjorth sagde ...

Det er da faktisk et rigtigt godt foto, Jesper

Jesper Hansen sagde ...

Tak, Hjorth...