onsdag den 14. oktober 2009

Kejserens Nye Klæder

Det er en skrækindjagende tour de force i kapitalismens rædselskabinet, som forfatteren Søren Ellemose tager os på i sin bog fra 2005, Kejserens Nye Klæder.
Bogens titel antyder et rigtigt eventyr, men det er en hårrejsende gyser. De er her allesammen fra Alberti til Kurt Thorsen, Riskjær, Flexplan, Kronebanken, Nordisk Fjer og hvad overskriften ellers var på alle de kendte erhvervsskandaler. Og også de store bobler, der sprang - fra tulipanerne i Holland over Wall Street og til IT-aktierne i 90'erne.
Faktisk burde bogen være tvangslæsning for alle, der har med økonomi og penge at gøre, men det er desværre netop en af Ellemoses pointer, at folk helt åbenbart ikke vil lære af historien. Når først dansen går om guldkalven, træder "The Greater Fool Theory" i kraft. Det er teorien om, at det er muligt, at jeg betaler for meget for aktierne, men der er altid et endnu større fjols, som vil betale endnu mere for dem.
Som Ellemoses andre bøger er Kejserens Nye Klæder velskrevet og letlæst. Håndværket er i orden, godt sprog og ingen generende småfejl. Den falder stort set i tre dele; de store internationale krak, udenlandske erhvervsskandaler samt danske erhvervsskandaler.
Og skulle jeg lege djævelens advokat, og som en anden Gordon Gekko købe bogen for at splitte den op og sælge den mindre dele, så vil jeg da påstå, at det kan gøres nemt og ubesværet. For bogen er egentlig mere en artikelsamling med en samlende overskrift end en egentlig bog, hovedsagelig bygget op på sekundær-kilder. Det gør nu ikke så meget, for Kejserens Nye Klæder giver et godt overblik over dette erhvervslivets spøgelsestog - og hvorfor det naturnødvendigt må gå galt.
Søren Ellemose taler desværre for døve øren. Bogen er som sagt fra 2005. Ikke desto mindre har vi sidenhen set et ejendomsmarked kollapse og en Stein Bagger ryge bag lås og slå - fordi der stadig er folk, som ikke vil sande, at virkelige værdier kun kan skabes af reelt arbejde. De naive og begærlige fjolser og drømmen om de arbejdsfrie milliarder lever stadig.
Jeg står parat med fem ud af seks mulige tørfisk af bedste kvalitet fra Henningsvær til bogen - ikke så meget på grund af dens dybde, men fordi Søren Ellemose har godt fat i bredden og formidler sit stof, så bogen faktisk er svær at slippe, når først man er i gang.

Jesper

Ingen kommentarer: