lørdag den 22. november 2008

Samisk succes

Så er årets sidste SAO-møde i Arktisk Råd ovre. Det blev teknisk set en succes, hvor alt klappede på trods af de meget store logistiske udfordringer, som placeringen i Kautokeino medførte.
Successen skyldes især to ting. Et fantastisk engagement hos lokalbefolkningen, som ønskede at vise, at en lille by med 3.000 indbyggere også kan huse et stort internationalt møde - og så selvfølgelig, at vejret artede sig fra sin allerbedste side. Dårligt vejr kunne hurtigt have fået logistikken til at bryde sammen, eftersom en stor del af deltagerne måtte overnatte i Finland 80 km fra Kautokeino, og at de fleste deltagere ankom via Alta lufthavn 120 km væk.
Blandt andet havde kommunen arrangeret transport mellem idrætshallen, hvor mødet foregik, og det lokale hotel med rensdyrslæde.
Uden for hallen var der opstillet en hel lille teltlejr, der dels gav rygerne en mulighed for at holde varmen, og hvor der dagen lang blev budt på varm, nærende rensuppe. Den islandske ambassadør overnattede i teltlejren, hvilket blev bemærket af de fleste norske medier, som lige skulle høre, om det var for at spare - den islandske stats økonomi taget i betragtning.
Onsdag aften bød det norske Sameting på reception og underholdning med samisk yoik - sådan en slags strubesang, der er meget populært på de kanter. Og som alle andre steder i verden, har nogle af de unge i Kautokeino dannet en rap-gruppe, som også optrådte. Selv om rap ikke lige er min smag, foretrak jeg nu det, fremfor yoiken. Men det bedste var nu traktementet - marvben og rensdyrtunge samt fadøl i rigelige mængder.
En enkelt lille kikser var der selvfølgelig også. Og det kunne såmænd lige så godt være sket i Grønland ved jeg af smertelig erfaring. Sametings-formanden skulle lige sige et par indledende ord ved receptionen. Det blev til en halv times svulstig tale om det samiske folks rettigheder, og det kunne en feststemt og sulten forsamling godt have undværet med lidt mere fingerspitz-gefühl, men det slags er helt klart ikke politikeres stærke side. Hverken i Finnmarken eller i Grønland.

Ha' det
Jesper


1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper
Kun eet at sige: Interessen for god mad må stamme fra Aalborg .. måske 8. Gilde ?
Altid en oplevelse at læse dine "Blogger" .. hils Dina, og tillykke med den lille nye i familien.
/Per