onsdag den 6. august 2008

Så er der jordbær

Efter tre dage med sol er der endelig så småt kommet gang i jordbærrene. Det er vel helt overflødigt at sige, at de smager himmelsk.
Egentlig er det mod alle odds, at vi i det hele taget har jordbær - her 700 km nord for polarcirklen. Men med en hjælpende lun hånd fra Golfstrømmen, så går det alligevel. Endda med stor succes. For den langsomme vækst i det kølige og relativt fugtige klima gør, at bærrene bliver ekstra søde og ekstra faste i konsistensen - og på alle måder overgår de sydlandske jordbær, som man nutildags kan købe året rundt.
På billedet ser du dagens høst, men det skal med, at Leif-Inge tidligere på dagen plukkede lige så mange. Men hvis ellers solen holder, kommer det til at gå stærkt i de kommende dage. Planterne bugner af grønne bær, og der kommer stadig nye blomster til.
Der er flere meninger om, hvordan jordbær skal spises. Mange vil have dem med fløde og sukker - men de nordnorske jordbær skal efter min mening spises, som de er: Naturel.
Når vi begynder af få mange bær, så er en god dessert jordbærkompot med makroner og flødeskum. Og jeg håber også, at der i år kan blive til et lille eksperiment med jordbærlikør!
For de fleste er jordbær ensbetydende med sommer, sol, glæde, varme og måske en ungdommelig sommerflirt, så det kan ikke undre, at netop den lyse digter, Jens August Schade, har skrevet et digt om jordbær:

Den hemmelige mystiske stemning
ved at mærke et jordbær i munden
kan slet ikke købes for penge.
Man véd ikke, hvad der er grunden,

men et jordbær kan gøre,
at sjælen gløder helt ned til bunden.
Så lykkelig er jeg for dette
jordbær,
jeg fik til morgen,
at himmelrummet har sagt
de smukkeste ting, jeg har smagt.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: