tirsdag den 1. marts 2016

Søpapegøjesnak

En død lunde

Stranden ved Blokhus bød også på en død lunde.
Det vakte betydeligt opsigt blandt de mange naturinteresserede på flænsepladsen ved Blokhus i sidste uge, da der pludselig cirkulerede en død søpapegøje nærmest fra hånd til hånd, inden en konservator fik fingrene i fuglen.

Rygtet, som meget apropos viste sig at være en and, ville vide, at lunden var fundet i maven på den døde hval, men det var ingenlunde tilfældet. Den døde lunde var såmænd bare skyllet op på stranden. En hidkaldt ornitolog kunne fortælle, at det sker hver vinter ved den jyske vestkyst. I denne vinter var det indtil fuglen i Blokhus blevet til otte i alt.

Man mener, at de døde fugle især stammer fra Skotland - og når de kan drive på Nordsøens bølger helt til Danmark uden synlige skader, skyldes det kulden.

Normalt kendes lunden, der også kaldes søpapegøje, på sit farvestrålende næb, men farverne er mere afdæmpede i vintersæsonen - akkurat som på den døde fugl i Blokhus. Det viser, at fuglen er død for nylig - og derfor gætter forskerne på, at den stammer fra farvandene omkring Skotland.

Mens vi diskuterede sagen, blev der i øvrigt fundet endnu en søpapegøje på stranden nær finhvalen - og det understreger bare det helt normale i situationen.

Forresten er lunden en ganske velsmagende fugl, som jeg har smagt flere gange på Færøerne - og den giver en ubeskrivelig god, brun sovs.

Ingen kommentarer: