lørdag den 8. oktober 2016

Trolderier med oksekød

Sprængt oksebryst med peberrodssovs og æblekage

Bjarne og Palle laver rigtig mormor-æblekage.
Der skete ting og sager på Øland fredag aften. Udendørs havde KFUM-spejderne i Jammerbugt rollespils-turnering, og skoven var fyldt med hekse, feer, trolde og elvere samt en smuk prinsesse i den grusommes varetægt.

På det indre plan i det gamle skolekøkken var der også trolde, der eksperimenterede med de gode, gamle opskrifter, som er gået i arv fra generation til generation.

Sprængt oksebryst og peberrodssovs er fine sager og en
rigtig trylleret, der kan få de fleste mænd til at gøre
 hvad som helst.
Det var Ølands navnkundige sildelaug, som holdt møde - og menuen stod på lækkerier fra den gamle kogebog. Intet mindre end sprængt oksebryst med peberrodsovs og efterfølgende æblekage. Det er god, gedigen og robust dansk mad, som vor mormor lavede den - og som i vore dage kun bliver lavet af mænd, der jo er vore dages svar på den gamle kogekone.

Kvinderne har forlængst forladt kogekunsten i en sanseløs jagt på alt, hvad der er nyt og spændende - og set i bladene. De svælger i sushi, kikærter, humus, salat og andre vederstyggeligheder, så når der skal rigtig mad på bordet, må mændene jo træde til.

Men mændene på Øland er bestemt ikke blinde for udviklingens milde vinde - og på rådslagningen mellem retterne blev der helt i tidsånden anledning til at diskutere ledelses-strukturen i det gamle laug. Kort fortalt gik denne manøvre ud på at lette ledelsen for byrder - akkurat som ude på arbejdspladserne i det moderne samfund, hvor arbejdet også har det med at flytte sig nedad til manden på gulvet.

Æblekage som vor mormor serverede den.
Retfærdigvis skal det med, at Oldermanden er en travl mand - og han har gjort det godt i mange år, så viljen til denne turn-around var stor. Man er vel blandt brødre - og vi skal jo allesammen være her. Takket være stor forståelse for kollektivets behov blev en truende ledelseskrise afværget, og fremover er oldermanden befriet for bekymringer om at købe ind og alt det der. Altså lige bortset fra når der er sild på bordet. For den slags fine sager sorterer stadig direkte under oldermanden. Det afspejler nye tider, men også respekt for det gode, gamle sildehåndværk, hvor opskrifterne går i arv fra oldermand til oldermand - akkurat som blandt trolde, hekse og elvere.

Forresten var det også oldermanden, der havde leveret det sprængte oksebryst til dagen. Den slags er et stort arbejde, for først skal kødet sprænges i dagevis og efterfølgende koges i adskillige timer - siden skal det spises...
Oldermanden havde brugt ugen på at lave sprængt oksebryst,
så det var helt fortjent, at han tog for sig af lækkerierne.

Ingen kommentarer: