tirsdag den 21. juni 2016

Grøn ost

Glimt fra de glade tressere

Apollo 9 før sammenkoblingen med månelandingsmodulet. Foto: NASA.
Attentatet i Dallas, Murens fald og 11. september. Store begivenheder for de fleste. Men jeg er ligeglad. For den største af dem alle var lige godt Apollo 11 og månelandingen den 21. juli 1969.

Originalen til det øverste billede. Her hjælper
kun Photoshop. Foto: NASA
Det var timer, jeg aldrig glemmer, og hvor jeg sammen med resten af verden sad med åben mund og polypper og så TV direkte fra månen.

Apolloprogrammet var stort - større end noget andet. 400.000 ansatte og medvirken fra 20.000 firmaer. Så mange ting skulle opfindes og blev det - og forandrede hverdagen for os den dag i dag. Mikrochips, røgalarmer, liggeunderlag, redningstæpper og meget andet kan tilskrives det store arbejde med at få en mand til månen og sikkert tilbage "before this decade is out".

Nu kan Apollo-programmet opleves med helt originale fotos taget af de medvirkende selv. Det var før mobilfotoets tid, så alle astronauterne på månen var udstyret med et 6x6 Hasselblad-kamera - simpelthen state of the art dengang.

Det blev til godt 14.000 fotos, som alle nu er blevet scannet og tilgængelige på nettet i Project Apollo Archive. Det er sjovt og spændende at se de uredigerede fotos. Mange af dem har man set før - i redigerede udgaver. Blandt andet som tyggegummibilleder - for en tyggegummifabrik, sandsynligvis Dandy, brugte nemlig fotos fra måneprogrammet som salgsfremmende foranstaltning. Så når jeg ser billederne, kan jeg pudsigt nok lugte tyggegummi.

Ophavsretten til billederne tilhører NASA - og som udgangspunkt kan alle fotos tilhørende den amerikanske administration bruges frit.

Jeg har brugt nogle af billederne som efteruddannelse til at træne Photoshop - for mange af billederne er snapshotprægede og trænger til en hjælpende hånd, selv om de er taget med et Hasselblad og imponerende skarpe. Her er nogle eksempler. De originale fotos ligger på Flickr.

Fra Apollo 11: Buzz Aldrin fotograferet af Neil Armstrong. Bemærk,
 at Aldrins fødder ikke rører stigen. Foto: NASA
Jorden set fra månen. Apollo 8. Foto: NASA
Apollo 17. Sidste mand på månen. Eventyret er forbi. Foto: NASA

Ingen kommentarer: