torsdag den 24. januar 2013

Ravnkilde

En kilde til begejstring

85 liter klart kildevand i sekundet.
Onsdag eftermiddag var jeg til møde i Århus - og som altid, når jeg er ude at køre lidt længere ture, sørgede jeg for at komme hjemmefra i så god tid, at der blev tid til en afstikker fra motorvejen.

En herlig vinterdag i skoven.
Det var en herlig vinterdag. Vindstille og fem graders frost - og perfekt til et tur forbi Rebild Bakker. Oven i købet blev der også tid til en rask lille travetur ned til Ravnkilde.

Ravnkilde gør ikke meget væsen ud af sig,
men er et spændende sted.
Jeg har altid været dybt fascineret af netop denne kilde, der ikke gør det store væsen af sig, men faktisk er et imponerende naturfænomen. Der er større, mere spektakulære og mere vandgivende kilder i området, for eksempel Blåkilde, men Ravnkilde er og bliver den mest spændende.

Her - for foden af Rebild Bakker - ligger den nærmest ubemærket i skovbrynet og spytter 85 liter krystalklart og rent 7 grader varmt kildevand ud - hvert eneste sekund, døgnet rundt, året rundt. Det giver godt 2,6 millioner m3 vand om året - nok til at dække vandforbruget i 65.000 danske husstande. Det er altså ret imponerende.

Vandtemperaturen er konstant - og kilden har sit eget lille mikroklima. Her findes der både planter og insekter, som ikke findes mange andre steder i landet - blandt andet en lille arktisk vårflue, der er meget almindelig både i Arktis og i Alperne, men altså en sjældenhed i Danmark.

Ravnkilde løber ud i Kovadsbækken.
Ravnkilde løber over en lille skovvej og ned over en mark, inden den løber sammen med Kovadsbækken, der er et af Danmarks reneste bækløb. Bækken er yngleplads for blandt andet havørreder og den i Danmark ret sjældne, men flotte kildeørred, der er nært beslægtet med fjeldørred. 

Her fældede jeg bævreasp i spejdertiden.
Rebild er en del af barndommens land. Jeg har været på spejderture i området adskillige gange - og i salig Jens Hvass' tid var det kutyme, at spejderne gav en hånd med i naturplejen i det fredede område. Sådan er det ikke længere - nu er jobbet overtaget af får.
Hulvejen slynger sig ned gennem Rebild Bakker.

Ingen kommentarer: