onsdag den 2. januar 2013

En gave med fejl

Internationale minder

Virginia og Thomas Aylesworth:
Washington - the Nations Capital.
Udgivet af Gallery Books - og trykt i
Hong Kong!
I mine gemmer har jeg en del mere eller mindre besynderlige gaver, som jeg har modtaget som mere eller mindre officiel gæst i alverdens byer i forbindelse med mit arbejde. I en årrække havde jeg ansvaret for Nuuks venskabsby-kontakter og efterfølgende i Arktisk Råd arrangerede jeg rådets møder rundt om i verden.

Mange af gaverne er som sagt besynderlige og repræsenterer kun en ringe værdi, men bliver udvekslet, fordi det er en del af etiketten. Men det mest almindelige er enten en video eller en bog om det område, man besøger.

I juleferien faldt jeg tilfældigvis over en flot billedbog om Washington DC, hvor jeg i 2009 arrangerede et af Arktisk Råds møder. En stor sag på godt 120 25x35 store sider med flotte farvebilleder fra den amerikanske hovedstad og dens mange seværdigheder - og virkelig en værdig mindegave om et af verdens magtcentre.

Sådanne bøger er rent pral - altid trykt i farver og på glittet papir, men der er heller ingen tvivl om, at der altid er lagt et stort arbejde i udgivelsen, der normalt også involverer mange mennesker. Så meget desto sjovere er det, når man så alligevel finder en fejl i en sådan bog.

Bogen hævder, at den første
månelanding skete med Apollo 10 -
men det var altså 11!
Og netop bogen om Washington har faktisk en fejl. En del af bogen handler om den amerikanske hovedstads mange museer - blandt andet Smithsonians National Air and Space Museum. Museet har selvfølgelig en udstilling om det amerikanske måneprojekt fra tresserne - og et tableau, der viser øjeblikket, hvor Armstrong som den første mand nogensinde sætter sine fødder på månen. Som alle ved, var det Apollo 11-færden, der førte til denne begivenhed, men ikke desto mindre oplyser billedteksten i min bog, at det var Apollo 10. Ups, siger jeg bare.

General Sherman - opfinderen af den totale krig og en hård
 hund - er naturligvis på plads med sin hest i parken
bag Det Hvide Hus.
Forresten var mødet i Washington ikke uden problemer. Amerikansk bureaukrati er legendarisk i al sin vælde - og min tro på amerikansk handlekraft og effektivitet fik et alvorligt knæk i den forbindelse. Blandt andet var det umådelig svært at få lavet fotokopier på hotellet - hvilket ellers er helt normal service på alle internationale hoteller - fordi nogle forsikringsbestemmelser krævede, at hotellets kopimaskiner skulle opereres af uddannet personel - som selvfølgelig ikke lige var på arbejde i den weekend, hvor mødet foregik.

Jeg arrangerede mødet på vegne af det norske udenrigsministerium, men sjovt nok ville amerikanerne ikke give den norske stat kredit. Det problem løste vi ved, at jeg - via mit kreditkort - garanterede for det norske udenrigsministerium. Det er sådan set ikke uden stolthed, at jeg ved den lejlighed måtte konstatere, at jeg åbenbart er mere kreditværdig end den norske stat med alle oliemilliarderne... Historien er vel også et godt eksempel på vort danske uformelle improvisationstalent, der generelt giver os et godt rygte ude i verden som effektive problemløsere.

Washington-monumentet er med sine 165 meter
det højeste bygningsværk i Washington DC.
Men ellers kan jeg bestemt anbefale Washington som turistmål - specielt i forbindelse med den årlige Cherry Blossom-festival i slutningen af april. Hele byen er tilplantet med japanske kirsebærtræer og umådelig flot - og et helt andet civiliseret samfund end New York, der ellers er de fleste danskeres foretrukne mål i USA.

Ingen kommentarer: