tirsdag den 6. december 2011

Røget hellefisk

Så er mandens første produktion af røget hellefisk færdig - og den giver egentlig ikke anledning til det helt store kommentarer.
Altså bortset fra at det er en lækkerbidsken - og jeg har da altid foretrukket hellefisk frem for laks. Hellefisk er ellers også en fed fisk, men lige knap så fed som laks - og så har kødet en anderledes struktur, som i hvert fald falder i min smag, når den er røget.
Til gengæld er jeg ikke så vild med kogt hellefisk, der efter min mening er lidt svær at tilberede, så den ikke bliver tør - og derfor bruger mange i stedet at lave hellefisk i fad med fløde og en masse guf - for eksempel gulerødder, porrer og lidt røget bacon.
Hellefisk er i øvrigt en ikke helt billig fisk - da især når den som denne her oven i købet er sejlet med Royal Arctic Line hele den lange vej fra Ilulissat. Men det kan der nu hurtigt laves om på. I de seneste år er laks jo blevet stadig billigere, fordi den lækre fisk bliver opdrættet. I dag kommer cirka 70 procent af verdens lakseproduktion fra norske opdrættere - og jeg husker fra min tid i Tromsø, at nordmændene der eksperimenterede med opdræt af hellefisk, som man har store forventninger til i fremtiden. Det var ret imponerende - for man bruger moderfisk, som er mere end 100 år gamle, og sådan en fisk er altså på størrelse med et væg-til-væg-tæppe. Men det mest spændende er nu, om det lykkes på langt sigt. Lakseavlen begyndte i 80'erne og er blevet sat alvorligt tilbage flere gange på grund af forskellige epidemier, men kører altså temmelig stabilt i øjeblikket. Udover Norge har også Chile en stor produktion af laks. Opdrætslaks er væsentligt billigere end vildlaks, så det eneste man i dag kan være sikker på, er, at når man køber en røget laks fra Royal Greenland, så kommer den i hvert fald ikke fra Grønland - men det er en helt anden snak.
Men min hellefisk: Den er i hvert fald grønlandsk - indtil videre...

3 kommentarer:

anjoe sagde ...

Hellefisken ser mums lækker ud, Jesper, og dejligt at se et "helt" stykke, modsat skiveskårne i flade pakker, der huserer overalt i disse år!
Jeg har som dig syntes bedst om røget hellefisk, men finder at den er blevet alt for salt, så nu har laksen taget føringen :)

Jesper Hansen sagde ...

Hvis jeg skal være helt ærlig - og det skal man jo - så synes jeg egentlig, at min egen hellefisk kunne have taget lidt mere salt - men det er måske afsmitning fra de voldsomt saltede købe-hellefisk? Men den smager som sagt dejligt - og jeg nyder for en gangs skyld at tage tykke skiver...

anjoe sagde ...

...det forstås ;-)