tirsdag den 23. november 2010

Ups, vejen er glat...

Skal man tro de elektroniske media, er danskerne i særklasse eksperter i at blive overrasket over sæsonens første sne. I følge disse media har landet nærmest standet i våde i dag - blot fordi Falck har haft lidt mere travlt end ellers på denne snerige dag.
Jeg kan imidlertid betro bloggens læsere, at dette ikke er noget specielt dansk. Det sker såmænd også i både Norge og Grønland.
Billederne her på siden tog jeg således den 23. oktober 2006 i Nuuk, hvor sæsonens første sne faldt det år. Som det tydeligt ses, skøjtede Nuuks bilister rigtigt rundt den morgen - og endte i både grøfter og lygtepæle. Og det på trods af, at man med noget, der ligner syv måneders vinter, ellers skulle tro, at de var vant til mosten.
Jeg har oplevet det samme i Norge. Den første dag med glatføre ender bilerne altså i grøften - uanset hvor vant til sne og is, bilisterne end er.
Til gengæld vil jeg så sige, at sidste års hårde vinter viste, at danskerne var hurtige til at tage ved lære og afpasse farten efter forholdene. Det kniber det mere med i Norge, hvor de fleste tror, at de er eksperter i glatførekørsel - bare fordi de er gode til at stå på ski. Det er de ikke - og det er hele vinteren simpelthen livsfarligt at være i den norske trafik, fordi mange norske bilister ganske enkelt tror, at skilte med hastighedsgrænser er påbudsskilte. Altså står der 70 km på skiltet, så betyder det også, at man skal køre 70 km i timen - uanset at forholdene reelt indbyder til en væsentligt lavere fart.
Der er derfor ikke nogen som helst grund til, at en sensationspræget presse forsøger at give danskerne mindreværdsfølelser på grund af deres evne til at køre i glatføre. Det klarer danskerne altså helt godt.

Jesper

Ingen kommentarer: